Feltöltve:

Hattyú

timer 0
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

tojás4 darab
víz1 dl
1 csipetnyi
Ráma100 gramm
liszt100 gramm

A krémhez

porcukor a szóráshoz1 adag
tojássárgája4 darab
cukor100 gramm
liszt60 gramm
tej4 dl
tejszín4 dl
vaníliás cukor20 gramm
tojássárgája a kenéshez1 darab

Hattyú a Desszertek kategóriában

Elkészítés

1. lépés

A felsorolt hozzávalókból képviselőfánk-tésztát készítünk. A tészta egy részét nyomózsákba tesszük, és a sima betéttel, Ramával kikent sütőlapra 15 db (ebből 3-4 a tartalék), 8-10 cm hosszúságú, S betű alakú vékony csíkot nyomunk, (ez lesz a hattyú nyaka), az egyik végét finoman ellapítjuk (ez lesz a feje), megkenjük tojással, és előmelegített sütőben, közepes tűznél 8-10 percig sütjük.

2. lépés

A maradék tésztából, Ramával megkent sütőlapra, egymástól tisztes távolságra, mert sülés közben megnőnek, 10-12 db ovális halmot rakunk, tetejét vékonyan megkenjük a tojással, megsütjük, és még langyosan, éles késsel, hosszanti irányban, valamivel a dereka fölött kettévágjuk, majd a levágott kalapkát is kettévágjuk hosszában, (ez lesz a 2 szárny óvatosan bánjunk vele, mert könnyen törik).

3. lépés

Elkészítjük a krémet: a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, apránként a tejet, simára eldolgozzuk, és gőz felett, állandóan keverve besűrítjük. Olykor megkeverjük, s miután kihűlt, hozzáadjuk szelíden a kemény habbá vert tejszínt, és a vaníliás cukrot.

4. lépés

Most jön a szobrászat: a fánkok üregét félig megtöltjük a krémmel, belenyomjuk a nyakát, megtöltjük egészen a krémmel, és a nyak felőli részen, vágott felükkel kifelé fordítva, beleültetjük a szárnyakat a krémbe, megszórjuk porcukorral, óvatosan tálra emeljük, és tálalásig hidegen tartjuk.

5. lépés

Képviselőfánk tészta: 100 g Rama, 100 g rétes liszt, csipet só, csipet cukor, 4 tojás, 1 dl víz. A vizet felforraljuk a Ramával, a csipet sóval és a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, erőteljesen összekeverjük, és lassú tűzön addig pirítjuk, amíg a massza el nem válik az edény falától, (kb. 1 perc). Hagyjuk kihűlni, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, alaposan kikeverjük, mert ettől lesz szép üreges, levegős, a megsült tészta.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem