Hatlapos tészta
Hatlapos tészta
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 60 dekagramm
  • zsír vagy Rama - 10 dekagramm
  • porcukor - 12 dekagramm
  • szódabikarbóna - 1 teáskanál
  • tojás - 2 darab
  • tej - 4 dl

Krémhez

  • vaníliás pudingpor - 4 csomag
  • tej - 1.5 liter
  • cukor - 1 kevés
  • vaníliás cukor - 1 csomag

Az almatöltelékhez

  • nagyobb alma - 3 darab
  • fahéj - 1 evőkanál
  • vaníliás cukor - 2 csomag
  • cukor - 4 evőkanál

Elkészítés:

  1. Az almákat négyfelé vágjuk, meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd lereszeljük. Összekeverjük a cukorral és félretesszük. A tészta hozzávalóit annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy lágy, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 6 egyforma részre osztjuk, és nagyon vékony lapokra, (közepes tepsi méretűre) kinyújtjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a lapokat villával megszurkáljuk, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 8-10 perc alatt megsütjük. A vaníliás pudingot a szokásos módon elkészítjük. A tésztalapokat még melegen megtöltjük. Az első lapra vaníliás pudingot kenünk, ráhelyezzük a második lapot. Arra a levétől kinyomkodott, vaníliás cukorral és fahéjjal elkevert almatöltelék fele következik, erre jön a harmadik lap. Pudingot kenünk rá, újra tészta (negyedik lap), ismét almatöltelék, tészta (ötödik), puding, végül a hatodik lappal zárjuk. Szeletelés előtt több órán keresztül hűtőben hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor vaníliás porcukorral jól megszórjuk, kis hosszúkás formára szeleteljük, és máris kínálhatjuk. A hatlapost csokoládésan is el lehet készíteni. Akkor csokoládés pudingport kell használni, egy evőkanál kakaóport hozzákeverve. Tetejét pedig akár egy vékony réteg csokoládéval is bevonhatjuk.