Halászlé a Levesek kategóriában
A megtisztított petrezselymet, sárgarépát, paszternákot vékony karikákra szeleteljük. A zöldségeket egy nagyobb fazékba tesszük és körülbelül 2,5 liter vízben feltesszük főni. Felforraljuk, majd lassú tűzön körülbelül egy órán át főzzük. Ponyt patkót besózzuk, állni hagyjuk.
Hozzáadjuk az alaplébe való halat (keszeg, kárász), a halakat félbe vágjuk, így könnyen eltávolítható lesz a gerinc.
A halakkal együtt még fél órát főzzük, közben kevergetjük. Az elforrt vizet pótoljuk.
Amikor a hal leválik a szálkáról, akkor elzárjuk. A nagyobb szálkákat kiszedjük.
Tésztaszedő segítségével egy közepes nagyságú edénybe átpasszírozzuk. A lét többször átszűrjük, hogy minél több halhús, és zöldség kerüljön az alaplébe, majd félretesszük.
A halászlé elkészítése: az apróra vágott vöröshagymát egy nagy (kb. 4 literes) fazékba egy kanál zsírral aranysárgára pirítjuk, majd egy evőkanál fűszerpaprikával enyhén megpirítjuk.
Ráöntjük a passzírozott alaplét, ami kb. 2,5 liter. Felforraljuk, majd miután felforrt, ízlés szerint sóval, Knorr halászlékockával ízesítjük. Hozzáadjuk az előzőleg egy órán keresztül sóban állt halszeleteket.
Az ismét újbóli felforrástól számított 10 perc után elzárjuk. Forrón tálaljuk.