Feltöltve:

Halászlé

timer 140
mood Nehéz
person 6 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

vöröshagyma20 dekagramm
fűszer paprika3 dekagramm
ponty1 kilogramm
Knorr Halászlékocka3 darab

"A halászléről

Egyik legismertebb ételünkről van szó. Ki ne járt volna életében halászlé fesztiválon? Ki ne hallott volna a szegedi vagy a bajai halászléről? Az utóbbi 2015. októbere óta gazdagítja a hungarikumok listáját.
A halászlé leggyakrabban pontyból vagy harcsából készül. Számtalan recept ismeretes, erre a levesre is kiválóan illik a mondás, „ahány ház, annyi szokás”. Eltérő a vélekedés arról is, hogy passzírozott legyen-e a halászlé vagy sem. Abban azonban talán mindenki egyetért, hogy a halászlé bográcsban elkészítve az igazi. Ha van rá lehetőségünk, főzzük megszabad tűzön. Teljesen más hangulata lesz az ételnek. Egy nyári főzőcskézés során akár nagyobb adagot is elkészíthetünk belőle. Az elkészült halászlé alapot akár le is fagyaszthatjuk. Az őszi, téli időszakban elég, ha előkapjuk és friss hallal egészítjük ki a levest.
Bár azt nem állíthatjuk, hogy a halászlé egyszerűen elkészíthető, a mennyei végeredményért érdemes „megszenvedni”, egy kicsit többet pepecselni vele.
Mikor fogyasztunk általában halászlevet? A nyári időszak, a szabadtéri események mellett kiemelkedő helyet foglal el a karácsony. Miért is hagynánk ki ezt a remek tradíciót?
Ha halászléről beszélünk, fontos szót ejteni még egy nagyon fontos hozzávalóról, a csípös paprikáról. A tökéletes forrón gőzölgő halászlé már önmagában is kellően csípős, de tálaláskor kínálhatunk még hozzá egy kis tálkában cseresznyepaprikát. Lehetőleg piacról, a kertből szerezzük be! Kínáljunk a leveshez egy pohár kellemes fehérbort!
"

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    Ha sikerül külön vásárolnunk halcsontot és pontyfilét könnyebb lesz az előkészítés, mivel ezeket csak jól meg kell mosnunk.
    Ha egész, élőhalat vásároltunk kicsit nehezebb dolgunk lesz. A halat, kétoldalt a kopoltyúkba benyúlva stabilan megfogjuk, majd a fejére mért erős ütéssel kábítjuk, amit szükség szerint megismétlünk. Ezután egy kaparókéssel, a pikkelyek fedésével ellentétes irányú kaparó mozdulatokkal eltávolítjuk a pikkelyeket. A kloáka nyílástól a fej irányában sekély vágással felhasítjuk a hasat, majd a kézzel kivesszük a beleket. Ha szeretjük, válasszuk ki belőle az ikrát vagy haltejet, jól mossuk át és tegyük félre. A kibelezett halat jól mossuk át. Vágjuk le a fejét, távolítsuk el a kopoltyúlemezeket, szemeket és a "keserűfogat", amit a gerinchez közel a fej végén találunk. A fejet is jól mossuk át. Ennél a fázisnál választhatunk, hogy filézett halászlét vagy patkós halászlét szeretnénk készíteni. A haltörzset szárazra töröljük és a gerinc mentén a csontra fektetett éles késsel lefejthetjük a halhúst (filézés), vagy a gerincre merőlegesen 1,5-2 cm vastag patkókat vághatunk. A patkókról vagy filékről vágjuk le az uszonyokat.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    A halfejeket, uszonyokat, esetleg a sikeres filézés után a gerinccsontot, szeletelt vöröshagymával, a csont mennyiségéhez viszonyított három - három és félszeres mennyiségű hideg vízben, egy-két teáskanál sóval, feltesszük főni.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Amíg felforr, a filéket beirdalhatjuk, azaz bőrrel lefelé egy deszkára fektetjük a filét és sűrűn, 1-2 mmenként bevagdossuk, úgy hogy a bőrt ne vágjuk át. Ezáltal az összes Y szálkát apró darabkákra vágjuk, így evés során nem fogjuk érzékelni. Az irdalt filét ízlés szerint kockára vagy csíkokra vághatjuk. A darabolt filét vagy patkókat besózzuk (kg-ként kb. 25 g sóval), majd folpackkal lefedve hűtőben tároljuk. A belsőségeket is hűtőben, lefedve tároljuk, de ezeket nem kell sózni. A közben felforrt alapléről szűrőkanállal vagy egy kis teaszűrővel szedjük le a keletkezett habot (ez a hab a csontokból és húsból kicsapodó fehérje).

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Az alaplevet lassú forralással főzzük 1 órán keresztül, míg a csontokról szépen leválnak a húsrészek.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Az elkészült alaplevet leszűrjük, ízlés szerint passzírozhatjuk is, hogy még sűrűbb legyen. Kicsit hűlni hagyjuk, hogy a zsiradék feljöjjön a tetejére, majd erre szórjuk rá az őrölt csemege fűszerpaprikát. Akik erősen szeretik szórhatnak rá kevés csípős fűszerpaprikát is. Adjunk hozzá 3-4 Knorr Halászlékockát, hogy az ízek még teltebbek, intenzívebbek legyenek és forraljuk fel.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    A forrásban lévő alapléhez adjuk a besózott halpatkókat vagy darabolt filét és a belsőségeket. Újraforrástól számított 6-8 percig főzzük. Kóstoljuk meg a levet, szükség szerint ízesítsük sóval vagy 1-2 halászlékockával.

  7. 7. lépés

    7. lépés képe

    Tálaljuk friss fehér kenyérrel, kínáljunk mellé hegyes erős zöld vagy darált csípős paprikát. 1 adag javaslatunk szerint kb fél liter hallé kb 15 dkg főtt halhússal.

  8. 8. lépés

    A kakaóporos lisztes keveréket szitáljuk a tojásos-margarinos masszába, forgassuk át, keverjük bele az apróra vágott csokoládét és kandírozott narancsdarabokat is.

  9. 9. lépés

    Simítsuk az előkészített tortaformába, és előmelegített sütőben süssük kb 40 percig. Rácsra téve hűtsük ki teljesen.

  10. 10. lépés

    Kakaóporral elkevert porcukorral tálaljuk.

  11. 11. lépés

    A margarint olvasszuk fel és tegyük félre hűlni.
    A sört melegítsük fel kb 45°C-ra.
    Szórjuk egy nagyobb tálba a szárított élesztőt és cukrot, majd öntsük rá a meleg sört és keverjük el.
    Hagyjuk 10 percig állni, amíg az élesztő aktiválódik és habosodni kezd.

  12. 12. lépés

    Ekkor szitáljuk bele a sóval elkevert lisztet, majd az olvasztott margarint. Gyúrjuk össze. Amikor a tészta összeállt, dagasszuk lisztezett felületen addig, amíg sima nem lesz. Formázzuk cipóvá, és margarinnal kikent tálban kelesszük, kb. 1 órán át, vagy amíg duplájára nő.

  13. 13. lépés

    Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. És 2 sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral.
    Egy nagyobb jénai tálba öntsünk 2 L forró vizet, és keverjünk el benne a szódabikarbónát.
    Ebben fogjuk megfürdetni a pereceket.

  14. 14. lépés

    A megkelt tésztát osszuk 8-10 részre, attól függően, h kisebb vagy nagyobb pereceket szeretnénk készíteni.
    Mindegyik darabot sodorjuk 50-60cm-es vékony hurkává, majd formázzuk meg a pereceket. Ehhez a hurka két végét fogjuk meg, képezzünk egy „U” alakot, majd csavarjuk meg a szárakat egyszer, és a végeket hajtsuk vissza z „U” aljára.

    Mártsuk a pereceket a forró szódabikarbónás vízbe, 1 percre, majd helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le a felvert tojással, szórjuk meg nagy szemű sóval vagy napraforgó magokkal.
    Előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt süssük barnára.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 100"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 100"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 110"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem