Hajtogatott pogácsa
Hajtogatott pogácsa
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • vékony lapocskákra vágott mandula
  • instant kávé
  • csokoládé
  • friss élesztő fele

A tetejére

  • mák, lenmag, szezámmag, köménymag, őrölt csípős piros paprika - 1 kevés
  • tojássárgája - 2 darab

A tésztához

  • tejföl - 200 milliliter
  • só - 1 evőkanál
  • porcukor (az élesztőhöz) - 1 kávéskanál
  • tojás - 2 darab
  • langyos tej (az élesztőhöz) - 50 milliliter
  • élesztő - 20 gramm
  • rétesliszt - 600 gramm
  • vaj vagy sütőmargarin - 250 gramm

Elkészítés:

  1. Az élesztőt egy kávéskanál kristálycukorral és fél dl langyos tejjel egy kis csészében felfuttatjuk A tésztához az alapanyagokat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is, majd összegyúrjuk. A sütőt előmelegítjük 160 C-ra. A tésztát kinyújtjuk kb 0,5 cm vastagságúra. A képen látható módon összehajtogatjuk. Ismét kinyújtjuk, s újra összehajogatjuk. Fontos, hogy a hajtogatás ugyanúgy történjen, mint először. A sorrendnek kell megegyeznie minden esetben, nem az a lényeges, hogy a tészta melyik feléről kezdjük a hajtogatást. A tésztát a második hajtogatás után újra kinyújtjuk, most már vastagabbra kb 1,5 cm vastagságúra, és a kinyújtott tészta tetejét késsel berácsozzuk, megkenjük tojással, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat megsodorjuk, hogy szép alakjuk legyen, tepsibe rakjuk, megkenjük tojássárgájával. Tetejüket meghintjük mákkal, lenmaggal, szezámmaggal, esetleg köménymaggal, vagy más ízlés szerinti hozzávalóval. Légkeveréses sütőben a 3. rácson 30 perc alatt 160 C-on szép pirosra sütjük.