Hajtogatott tepertős pogácsa
Hajtogatott tepertős pogácsa
  • timer70 perc
  • moodKözepes
  • person20 fő

Hozzávalók:

  • tojássárgája - 2 darab
  • Rama Vajas Íz - 10 dekagramm
  • cukor - 1 teáskanál
  • tej - 2 evőkanál
  • liszt - 10 dekagramm
  • élesztő - 2 dekagramm
  • tepertő - 30 dekagramm

Elkészítés:

  1. 0.5 kg lisztből, 2 evőkanál langyos tejbe, amibe 1 kis kanál cukrot is teszünk, valamint a 2 dkg élesztőből a liszt közepébe kovászt készítünk. Ha megkelt, 2 tojássárgát, 1.5 - 2 dl tejben feloldott 5 dkg Rama margarint hozzáöntünk a liszthez. Kézzel alaposan kidolgozzuk. Ha túl kemény, egy kevés tejet, ha lágy, akkor egy kevés lisztet dolgozunk hozzá. Az alját és a tetejét vékonyan meglisztezzük. Letakarjuk és langyos helyen 1.5 - 2 órát kelesztjük.
  2. 30 dkg tepertőt, 5 dkg Rama margarinnal húsdarálóban kétszer ledarálunk. Törött borssal, sóval ízesítjük. 10 dkg lisztet beledolgozva téglalap alakúra formáljuk és hűtőszekrénybe tesszük.
  3. Ha a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Téglalap alakban ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Közepére helyezzük a kifagyott tepertőt és a tésztát ráhajtogatjuk. Alsó, felső, oldal felül van, a jobb és a baloldal alul van. Kinyújtjuk 2 és 2 -3 cm vastagságúra. Alsó, felső és az egyik oldal felülre; a másik oldal alulra kerül. 15 percre betesszük a hűtőszekrénybe. Ezt összesen háromszor végezzük el.
  4. Amikor utoljára kivesszük, 1.5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Közepes nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk, távol egymástól. A tepsiben jó fél órát kelesztjük. Előmelegített sütőben 200 °C-on, kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.