Hájas pogácsa
Hájas pogácsa
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • finomliszt - 50 dekagramm
  • háj - 25 dekagramm
  • élesztő - 2 dekagramm
  • tojás - 1 darab
  • tejföl - 1 dl
  • tej - 1 kevés
  • cukor - 1 kávéskanál
  • só - 1 kávéskanál
  • zsiradék, pl. sütőmargarin - 5 dekagramm

Elkészítés:

  1. Az élesztőt kevés langyos tejjel, cukorral, kevés liszttel felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hogy levegősebb legyen, és amikor az élesztő felfutott, a tejföllel együtt hozzáadjuk. Sózzuk, jól összedolgozzuk, és letakarva, langyos helyen 40 percig pihentetjük. Utána három részre osztjuk. Kinyújtjuk, a tetejét hájjal megkenjük. Mindegyik lapot egymásra hajtogatjuk. Felülről, alulról, majd jobb oldalról, és bal oldalról hajtjuk egymásra a tésztát. 15 percig pihentetjük, majd még kétszer megismételjük ezt a műveletet. Amikor utoljára kinyújtottuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét bevagdossuk, tojássárgával megkenjük, és 180º C-ra előmelegített sütőben kisütjük. Megvárjuk amíg langyosra hűl, és frissen kínáljuk. Tea mellé, vendégvárásra a legalkalmasabb sós sütemény.