Habos szilvás rakottas
Habos szilvás rakottas
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • szilvaíz - 25 dekagramm
  • vaníliás cukor - 1 csomag
  • porcukor - 30 dekagramm
  • tojás - 4 darab
  • tej - 1 liter
  • szikkadt zsemle vagy kalács - 8 darab
  • Ráma - 15 dekagramm
  • őrölt fahéj - 1 púpos evőkanál
  • szilva - 1 kilogramm

A tepsi kikenéséhez

  • Ráma - 1 darab
  • zsemlemorzsa - 1 darab

Elkészítés:

  1. A szilvát megmossuk, félbevágjuk, magjukat kiszedjük, húsukat vékonyan felszeleteljük. A fahéjjal megszórjuk, és 5 dkg olvasztott Ramával, lefedve, kis lángon, 10-12 perc alatt megpároljuk.
  2. A zsemlét 1 centi vastagon felszeleteljük és egy magas falú tepsiben szétterítjük. A tejet felforraljuk. A tojások sárgáját a többi Ramával, a fele porcukorral meg a vaníliás cukorral habosra keverjük, a forró tejet ráöntjük.
  3. Utána a zsemlére locsoljuk, kissé átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán érje. Egy kb. 30x20cm-es, magas falú tepsit kikenünk Ramával és morzsával behintünk. Az áztatott zsemle felét belesimítjuk, a szilvát egyenletesen ráhalmozzuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk.
  4. A szilvaízt kb. 1 dl vízzel simára keverjük, és megkenjük vele a zsemlét. Sütőben, közepes lángon, (180 fokon), kb. 30 percig sütjük. Ezalatt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a maradék cukrot is hozzáadjuk. A rakottasra kenjük, és visszatoljuk a sütőbe.
  5. A lángot kb. 15 fokkal mérsékeljük, a rakottast még 15 percig sütjük. A lángot elzárjuk, a sütőajtót kinyitjuk, a habot 10 percig így szárítjuk, azon melegében kínáljuk.