Gyümölcsleves a Levesek kategóriában
Készítsünk fűszerkivonatot: ehhez forraljunk fel kb 1,5 dl vizet. Ha forr, tegyük bele a fahéjat, szegfűszeget és a citrom levágott héját. (ne vágjunk bele vastagon, mert a fehér rész keserű).
A felhasználni kívánt gyümölcsöt mossuk, szükség szerint hámozzuk, magozzuk és aprítsuk fel. A befőttet szűrjük le, de őrizzük meg a levét.
Tegyünk fel egy lábosban kb. 2,5 l vizet forrni. Ha kompótot használunk, annak a levét is beleönthetjük a levesbe, de ezt a mennyiséget vegyük le a vízből.
Amíg melegszik, készítsük el a habarást. A pudingport keverjük el csomómentesen fél dl hideg vízzel, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ha szükséges, dolgozzunk kézi habverővel. Öntsük a felforrt vízbe, szűrőn keresztül, a fűszerkivonatot (így elkerülhetjük a fűszerek kerülgetését evéskor), majd az újra felforrt vízbe, kevergetés mellett, öntsük bele a habarást. Tegyük bele a gyümölcsöket, forraljuk fel és főzzük 1-2 percig.
Ízlés szerint (vegyük figyelembe a gyümölcs édességét) ízesítsük cukorral, vaníliás cukorral, citromlével és egy csipetnyi sóval, ami jobban kiemeli az ízeket. Ha már nem meleg az edény, hűtőszekrényben hűtsük, kb. 12 órát. Tálalás előtt kóstoljuk meg, ízlés szerint utóízesíthetjük cukorral vagy citromlével, reszelt citromhéjjal.