Gyros a Főételek kategóriában
A csirkemellet megmossuk, leszárogatjuk, majd vékony csíkokra metéljük. A páchoz valókat az olajjal összekeverjük és a húsra öntjük. Jól átforgatjuk, majd letakarva, hűtőszekrényben legalább 1 órán át érleljük.
Közben elkészítjük a tzazikit. Ehhez először az tejfölt és a joghurtot összekeverjük, majd egy tiszta konyharuhába (ha van, még jobb az anyag pelenka) öntjük, majd egy szűrőbe rakjuk és így hagyjuk lecsöpögni kb. 1 órát. Ettől lesz olyan, mint amit Görögországban kóstolhatunk, krémesen sűrű. Amíg a joghurt lecsöpög az uborkát héjastól lereszeljük, kissé besózzuk, és 20 percig állni hagyjuk. A tejfölös keveréket keverőtálba öntjük, megsózzuk, megborsozzuk és az ízbombát belemorzsoljuk, végül az átmosott és jól kinyomkodott uborkát is beleforgatjuk. Letakarva, hűtőszekrényben jól behűtjük.
A pitához a lisztet tálba töltjük, az élesztőt belemorzsoljuk. Megsózzuk, a langyos vízzel bedagasztjuk. Akkor jó ha az edény falától elválik, de egy kicsit keményebb legyen, mint a pizza, vagy a kelt tészta.
Letakarva, langyos helyen 20-45 percig kelesztjük. Ezután nedves kézzel, kisebb öklömnyi darabokra szaggatjuk. Letakarva, újabb 20-45 percig kelesztjük.
A cipókat, lisztezett deszkán kistányérnyi kerek lappá lapítjuk. Fontos, hogy a közepét ne nyomkodjuk meg, mert akkor nem puffad fel, nem lesz zsebe.A szélét azonban tekerésekkel körbe megnyomkodjuk. Nagyon forró s sütőben (kb. 250°C) kb. 5 percig sütjük
A pácolt csirkét forró rostlapon, vagy serpenyőben megsütjük.
A mártásokhoz valókat összekeverjük.
Tálaláskor a pitákat félbevágjuk, a fölszeletelt zöldségekkel és a csirkével megtöltjük, a mártásokkal meglocsoljuk, tányérra rakjuk, majd a tzazikivel