1. lépés
A linzertésztához a lisztet elmorzsoljuk a Ramával, a cukorral, a tojássárgával, (esetleg adhatunk hozzá 1-2 ek hideg vízet), sima tésztává gyúrjuk, cipóvá formázzuk, és 30 percre betesszük a hűtőbe. Kibélelünk sütőpapírral 1 tepsit (25x25 cm nagyságút). A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piskótatésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét 4 ek. vízzel kemény habbá verjük. Folyamatosan tovább keverve beleszitálunk 15 dkg cukrot, és 1 csipet sót. Hozzáadjuk a tojássárgákat is. A lisztet, a keményítőt, a sütőport összekeverjük és a masszába dolgozzuk. A masszát a tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. A piskótát kiborítjuk, lehúzzuk róla a papírt. A tepsit kikenjük Ramával és lisztezzük. A linzertésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a tepsibe fektetjük. Villával többször megszurkáljuk, és a sütőben 15 percig sütjük, ugyanazon a hőfokon. A zselatint a csomagoláson olvasható utasítás szerint feloldjuk 4 ek vízben. A vaníliarudat kettévágjuk, kikaparjuk a pépét. A tejszínt a vaníliapéppel, az 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a gyömbérport. A zselatinhoz öntünk 1/2 dl vizet, felforraljuk, és kissé hűlni hagyjuk. A tejszínből keveset (kb. a negyedét) félreteszünk a díszítéshez, a maradékot elkeverjük a zselatinnal. A linzerlapot megkenjük a lekvárral. A piskótát vízszintesen kettévágjuk (2 lapra), az alsó lapot a lekvárra fektetjük, lenyomkodjuk. Rásimítjuk a tejszín kétharmadát, és ráfektetjük a felső piskótalapot, megkenjük a maradék tejszínnel, és 2 órára betesszük a hűtőbe. Éles késsel 5x5 cm-es kockákra vágjuk, a kockákat díszítjük a félretett tejszínnel és csokirudacskákat fektetünk rá.
Hozzászólások