marhahús (lábszár vagy nyak) | 50 dekagramm |
---|---|
vöröshagyma | 20 dekagramm |
fokhagymagerezd | 5 darab |
sárgarépa | 20 dekagramm |
zeller | 10 dekagramm |
fehérrépa | 10 dekagramm |
burgonya | 40 dekagramm |
fűszerpaprika | 1 evőkanál |
Knorr Marhahúsleves-kocka | 2 darab |
Delikát ételízesítő | 1 teáskanál |
őrölt kömény | 3 gramm |
őrölt bors | 3 gramm |
sertészsír | 2 evőkanál |
A gulyásleves egyike azon ételeinknek, amelyek kifejezetten magyar ételkülönlegességnek számítanak, és mind itthon, mind külföldön nagy népszerűségnek örvend. A leves a gulyás étel távoli rokona, elkészítési módja is inkább a pörköltre, paprikásra hasonlít, és a polgári konyha szülötte. A gulyáslevest rengetegféleképpen lehet elkészíteni, alapanyagai eredetileg a marha színhús mellett meghatározott mennyiségű zsiradék, vöröshagyma, fokhagyma, paprika, só, köménymag, paradicsom, burgonya. Emellett jelennek meg a különböző változatok hozzávalói pl a savanyúkáposzta, rizs, tejföl, vagy vegyes zöldségek. A leves betétje főként csipetke, de ez helyettesíthető különféle tésztával is.Mi most az alapreceptet mutatjuk be.
A zsiradékon pirítsuk aranysárgára a finomra vágott hagymát. Tegyük hozzá a kb. 2 cm-es kockákra vágott húst, ízesítsük Delikáttal, majd kezdjük el pirítani és párolni saját levében. Fűszerezzük zúzott fokhagymával, köménnyel, borssal.