Gulyásleves
Gulyásleves
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • sárgarépa - 3 darab
  • vöröshagyma - 2 darab
  • petrezselyemzöld - 1 csokor
  • olaj - 2 evőkanál
  • burgonya - 30 dekagramm
  • fehérrépa - 2 darab
  • zeller - 10 dekagramm
  • sertéscomb - 40 dekagramm

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a sertéscombot, és vágjuk kis kockákra.
  2. Az apróra vágott hagymát 2-3  evőkanálnyi felhevített olajon, közepes lángon, pirítsuk aranybarnára.
  3. Adjuk hozzá a húst, és nagy lángon addig kevergessük, amíg a húskockák minden oldala kifehéredik. Ez azért fontos, mert így sokkal finomabb, zamatosabb marad a hús: Az erős hő hatására a külső rostok megsülnek és bezáródnak, így jobban benne marad a húsban az íze. Ekkor már ízesítsük kevés sóval vagy Delikáttal, fűszerezzük borssal, őrölt köménnyel és zúzott fokhagymával.
  4. Vegyük le a tűzről, és tegyünk hozzá pirospaprikát (ha nem vesszük le a tűzről, a paprika megkeseredhet). Keverjük el, hogy az olajban mindenhol szépen feloldódjon, majd és öntsük fel egy kis vízzel, de csak éppen annyira, hogy ellepje.
  5. Forraljuk fel, kóstoljuk meg és szükség szerint sózzuk , borsozzuk.
  6. 10 percenként kavargassuk meg, és főzzük addig, míg a hús félig, háromnegyedig megpuhul.
  7. Míg a hús fő, addig burgonyát és a többi zöldséget pucoljuk meg és vágjuk kis kockákra. (ne felejtsük el közben időnként megkavargatni a húst)
  8. Ha a hús már közepesen puha, adjuk hozzá a zöldségeket, a burgonya kivételével, pároljuk össze, majd öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy kellően tartalmas levest kapjunk. Vegyük figyelembe, hogy a burgonyát még nem adtuk hozzá.
  9. 5-10 perc elteltével adjuk hozzá a kockázott burgonyát, kóstoljuk meg és szükség szerint ízesítsük Delikáttal, fűszerezzük őrölt köménnyel, borssal, petrezselyemzölddel.
  10. További 10-15  perc alatt főzzük készre a levest. A zöldségek, hús puhulását időnként beléjük szúrva vagy ezeket megkóstólva tudjuk ellenőrizni. Tálalás előtt szórjuk meg finomra vágott petrezselyemlevéllel.