Feltöltve:

Grízes tészta

timer 30
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 4

Hozzávalók

széles metélt40 dekagramm
búzadara15 dekagramm
baracklekvár darab
porcukor darab
3 gramm
Rama Vajas Íz3 dekagramm

"
A grízes tésztáról
A grízes tészta hallatán nosztalgikus érzések tölthetnek el bennünket, hiszen gyerekkorunk egyik jellegzetes étele volt.
A grízes tészta egy egészen egyszerű étel, amely már hosszú idő óta nagy népszerűségnek örvend, feltehetőleg azért, mert az elkészítése nem igényel sem sok időt, sem sok összetevőt. A grízes tészta hozzávalói csupán a tészta, búzadara, egy kis só, és egy kevés olaj. A felforrósított olajon gyorsan lepirul a gríz, és már lehet is összekeverni a kifőtt tésztával. Ebédre és vacsorára is tökéletes választás a grízes tészta.
A grízes tészta nagyon gyorsan elkészül, ezért azoknak is ideális étel, akik nem szeretnek sok időt tölteni a konyhában.
De az édesszájúak is megtalálhatják számításukat a grízes tésztában, ugyanis cukorral vagy lekvárral fogyasztva egyaránt tökéletes. A variációknak csak a fantázia szab határt, barack, málna, eper, vagy szilvalekvár egyaránt tökéletes kombinációt alkot a grízes tésztával.
Természetesen a hagyományos grízes tésztának is létezik diétás, kalóriaszegényebb verziója. Így a speciális étrendet követőnek sem kell kiiktatniuk a grízes tésztát. Mire kell figyelni? A hagyományos tészta helyett használjunk szénhidrátcsökkentett, vagy teljes kiőrlésű tésztát, a búzadara helyett zabkorpát, az olajat pedig kókuszzsírral helyettesítsük. Óvatosan sózzunk, és a nagyon cukros lekvárok helyett válasszunk más édesítőt. Kaphatók már cukormentes lekvárok, vagy természetes por édesítők is.
Legyen szó főételről vagy édességről, a grízes tészta mindkét kategóriában megállja a helyét.
"

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A tésztát főzzük meg sós vízben, annak tasakján olvasott javaslat alapján.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Amíg fő a tészta, a búzadarát pirítsuk aranybarnára a Rama Vajas Íz margarinon.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    A megpirult grízt öntsük fel 1-1.1 dl forró vízzel (használhatjuk a tészta főzővizét is, ez esetben sót már ne adjunk hozzá). Sózzuk, és állandóan kevergetve hagyjuk, hogy a vizet teljesen magába szívja, és morzsalékos állagú legyen.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Keverjük össze a kifőtt tésztával.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Kínáljuk baracklekvárral, ízlés szerint porcukorral megszórva.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Krumplis tészta

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 5

Túrós csusza

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0

Káposztás tészta sósan

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1

Káposztás tészta édesen

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1

Kelkáposztás tészta

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Kelkáposztás tészta

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Krumplis tészta

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Krumplis tészta

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 0

Káposztás tészta

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Krumplis tészta

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Burgonyás tészta

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Krumplis gánica

timer 55"
mood Közepes
thumb_up 0

Slambuc ( öhöm)

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 1

Alföldi tejfölös nokedli

timer 25"
mood Közepes
thumb_up 2
Feliratkozom a hírlevélre