Grillezett zöldségek paradicsomszószban, sajttal sütve a Főételek kategóriában
Mossuk meg és vágjuk fel hosszában a padlizsánt. Sózzuk be jól és tegyük félre legalább egy fél órára.
Ezalatt a paprikákat mossuk meg és tegyük a sütőbe 190 fokon sülni kb. 20 percre. Mikor kezd feketedni egy kicsit a héja, vegyük ki és tegyük egy edénybe. Takarjuk le fóliával kb. 15 percre, majd húzzuk le a héjukat, magozzuk ki és kockázzuk fel.
Ezalatt főzzük meg a rizst: Mossuk meg a rizst. Egy kevés olíva olajon pirítsuk egy kicsit, majd öntsük föl annyi vízzel, hogy kb. 1 cm-rel fedje be. Forraljuk föl, majd adjuk hozzá a Zöldségleves alapot. Jól keverjük el. Ezután vegyük le a lángot és alacsony hőmérsékleten főzzük kb. 10-15 percig, míg puha lesz és fölvette az összes vizet. Keverjük át, majd tegyük félre.
Míg fő a rizs, a cukkinit mossuk meg, vágjuk föl hosszában vékony szeletekre, sózzuk, borsozzuk és egy kevés olíva olajon grillezzük meg. (Sütőben is megsüthetjük, tegyünk a szeletek alá egy sütőpapírt.) A padlizsán szeletekből csavarjuk ki a csípős levet és grillezzük meg a cukkíni után.
Közben főzzük meg a paradicsommártást a Bolognai alappal. 3 dl víz hozzáadásával forraljuk föl és kevergetve, 3-4 percig főzzük.
Kenjünk ki olíva olajjal egy hőálló tálat. Tegyük alulra a rizst, rétegezzünk rá grillezett zöldségdarabokat vegyesen, majd öntsük le a paradicsom szósszal és szórjuk meg a lereszelt sajt felével. Erre rétegezzünk ismét zöldségeket és szórjuk meg a sajt másik felével. Tegyük be a 190 fokos sütőbe és kb. 10 perc alatt süssük össze, ezalatt a sajt is szépen ráolvad és megpirul.
Ha kész, szórjuk meg frissen vágott petrezselyem zölddel.