Gőzgombóc házi baracklekvárral és dióval
Gőzgombóc házi baracklekvárral és dióval
  • timer40 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 7 dekagramm
  • cukor - 2 evőkanál
  • tej - 3 dekagramm
  • liszt - 30 dekagramm
  • élesztő - 2 dekagramm
  • tojássárga - 2 darab
  • citrom reszelt héja - 1 darab
  • sűrű lekvár - 1 pohár
  • cukrozott darált dió - 15 dekagramm
  • fehér tönkölyliszt - 20 dekagramm
  • ru - 1 evőkanál

Elkészítés:

  1. Az élesztőt kevés, langyos tejben egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojássárgákat, a citrom héjat, a rumot, a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejjel jól kidolgozzuk a tésztát.
  2. Mikor a tészta összeállt, elválik a kezünktől is és az edény falától is, akkor beledolgozzuk a langyos olvasztott margarint.
  3. Addig dagasztjuk, míg fényes, hólyagos tésztát nem kapunk. Ekkor kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva, langyos helyen kb. 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük. Ekkor óvatosan, finoman még egyszer átdolgozzuk, és újra visszatesszük 25-30 percre, hogy újra megkeljen.
  4. Mikor másodszorra is megkelt a tészta, lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, az egyik felére egyforma távolságra egy-egy kanál sűrű lekvárt teszünk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét.
  5. Közepes méretű fánkszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk, hogy a lekvárhalmok középen legyenek. A széleit összenyomkodjuk, hogy gőzölés közben ne tudjon kiszökni a lekvár belőle.
  6. Hagyjuk 10-15 percig pihenni, de úgy, hogy ne legyen körülötte hideg vagy huzat.
  7. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, de csak óvatosan, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre, és ugyanígy megtöltjük.
  8. Ha van gőzpárolónk, akkor abban kb. 15-20 perc alatt meggőzöljük. Ha nincs párolónk, akkor egy nagyobb fazékban vizet forralunk, majd ráteszünk egy széles fém szűrőt, és ebbe helyezzük a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Arra vigyázzunk, hogy a szűrő alja ne érjen bele a forró vízbe.
  9. Miután elkészültek a gombócok, mindegyik tetejét megkenegetjük olvasztott margarinnal, és cukrozott, darált dióval hintjük meg.