Feltöltve:

Gőzgombóc házi baracklekvárral és dióval

timer 40
mood Közepes
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz7 dekagramm
cukor2 evőkanál
tej3 dekagramm
liszt30 dekagramm
élesztő2 dekagramm
tojássárga2 darab
citrom reszelt héja1 darab
sűrű lekvár1 pohár
cukrozott darált dió15 dekagramm
fehér tönkölyliszt20 dekagramm
ru1 evőkanál

Gőzgombóc házi baracklekvárral és dióval a Desszertek kategóriában

Elkészítés

1. lépés

Az élesztőt kevés, langyos tejben egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojássárgákat, a citrom héjat, a rumot, a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejjel jól kidolgozzuk a tésztát.

2. lépés

Mikor a tészta összeállt, elválik a kezünktől is és az edény falától is, akkor beledolgozzuk a langyos olvasztott margarint.

3. lépés

Addig dagasztjuk, míg fényes, hólyagos tésztát nem kapunk. Ekkor kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva, langyos helyen kb. 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük. Ekkor óvatosan, finoman még egyszer átdolgozzuk, és újra visszatesszük 25-30 percre, hogy újra megkeljen.

4. lépés

Mikor másodszorra is megkelt a tészta, lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, az egyik felére egyforma távolságra egy-egy kanál sűrű lekvárt teszünk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét.

5. lépés

Közepes méretű fánkszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk, hogy a lekvárhalmok középen legyenek. A széleit összenyomkodjuk, hogy gőzölés közben ne tudjon kiszökni a lekvár belőle.

6. lépés

Hagyjuk 10-15 percig pihenni, de úgy, hogy ne legyen körülötte hideg vagy huzat.

7. lépés

A maradék tésztát újra összegyúrjuk, de csak óvatosan, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre, és ugyanígy megtöltjük.

8. lépés

Ha van gőzpárolónk, akkor abban kb. 15-20 perc alatt meggőzöljük. Ha nincs párolónk, akkor egy nagyobb fazékban vizet forralunk, majd ráteszünk egy széles fém szűrőt, és ebbe helyezzük a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Arra vigyázzunk, hogy a szűrő alja ne érjen bele a forró vízbe.

9. lépés

Gőzgombóc házi baracklekvárral és dióval elkészítés 9. lépés képe

Miután elkészültek a gombócok, mindegyik tetejét megkenegetjük olvasztott margarinnal, és cukrozott, darált dióval hintjük meg.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 3
Megnézem