Gombás rácsos
Gombás rácsos
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person8 fő

Hozzávalók:

    A tetejére

    • reszelt sajt - 12 dekagramm

    Töltelék

    • húsos füstölt szalonna - 25 dekagramm
    • vöröshagyma - 2 darab
    • csiperkegomba - 50 dekagramm
    • petrezselyem - 1 csomag
    • oregánó - 1 teáskanál
    • só - 1 csapott mokkáskanál
    • őrölt fekete bors - 1 teáskanál
    • zöldpaprika - 1 darab
    • zsemle - 3 darab
    • tojás - 3 darab

    Tészta

    • finomliszt - 35 dekagramm
    • sütőpor - 1 púpos kávéskanál
    • só - 0.5 teáskanál
    • Rama Vajas Íz - 17 dekagramm
    • tojás - 1 darab
    • tejföl - 2 evőkanál

    Tepsi kikenéshez

    • Rama Vajas Íz - 2 dekagramm

    Nyújtáshoz

    • finomliszt - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, a Ramát elmorzsoljuk benne. A tojással és annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle. Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle (nagyjából 60-40% arányban), és letakarva hűtőszekrénybe tesszük, amíg a tölteléke elkészül.
    2. A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy széles serpenyőben vagy lábasban a zsírját kiolvasztjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnához adva megfonnyasztjuk. Ha a szalonna nem engedett volna elegendő zsírt, akkor 1-2 evőkanál olajat is öntsünk rá. A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a hagymára dobjuk, 6-7 perc alatt megpirítjuk. A finomra aprított petrezselyemmel és egy kevés oreganoval fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk, végül belekeverjük az apró kockákra vágott paprikát is. A tűzről lehúzzuk. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, a gombához adjuk. A tojásokat egy kis tálban fölverjük, egy keveset (kb. fél tojásnyit) félreteszünk belőle a tészta lekenéséhez, a többit a gombás masszába dolgozzuk.
    3. A nagyobbik tésztacipót enyhén meglisztezett gyúrólapon kinyújtjuk, majd egy Ramával kikent 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen. A gombás masszát egyenletesen rásimítjuk. A kisebb tésztát is kinyújtjuk, kisujjnyi széles csíkokat vágunk belőle és a gomba tetejét berácsozzuk vele. A tésztát a félretett felvert tojással lekenjük, a rácsok között pedig reszelt sajtot szórunk a gombára.
    4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb.30 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva, melegen tálaljuk.