Gombás, tejszínes csirkeragu kolozsvári szalonnával, tésztakéregben sütve
Gombás, tejszínes csirkeragu kolozsvári szalonnával, tésztakéregben sütve
  • timer70 perc
  • moodKözepes
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • petrezselyem zöld - 1 csokor
  • kakukkfű - 1 teáskanál
  • vöröshagyma - 1 darab
  • tojás - 1 darab
  • olaj - 1 evőkanál
  • babérlevél - 2 darab
  • liszt - 1 evőkanál
  • tejszín - 200 milliliter
  • Kolozsvári szalonna - 250 gramm
  • csiperke gomba - 500 gramm
  • fagyasztott leveles tészta - 250 gramm
  • Delikát Ételízesítő Csirkés ételekhez - 2 teáskanál
  • csirkecomb filé - 800 gramm
  • gerezd - 2 darab

Elkészítés:

  1. Olvasszuk ki a leveles tésztát. A csirkecomb filéket tisztítsuk meg, ha szükséges és vágjuk nagyobb (3-4 cm-es) darabokra.
  2. A gombát tisztítsuk meg és vágjuk cikkekre. A kolozsvári szalonnát kockázzuk fel kb. 2 centis darabokra. A hagymát vágjuk félszeletekre. A fokhagymát vágjuk apróra.
  3. Egy serpenyőben egy kevés olajat forrósítsunk fel és pirítsuk meg rajta a szalonnát. Adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk közepes lángon kb. 4-5 percig. Majd adjuk hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a babérlevelet és pirítsuk további 1-2 percig.
  4. Ezután adjuk hozzá a csirkehúst, ízesítsük csirkés Delikáttal és fekete borssal, majd pirítsuk fehéredésig. Ezután adjuk hozzá a gombát is és pirítsuk együtt tovább, míg a gomba kb. félig elfőtte a levét.
  5. Adjunk hozzá egy evőkanál lisztet és kis lángon pároljuk tovább, vigyázva, hogy le ne ragadjon az étel. Ezután adjuk hozzá a tejszínt és és rotyogtassuk össze óvatosan kevergetve 2-3 percig. Adjuk hozzá a felvágott petrezselymet. Öntsük át egy hőálló edénybe.
  6. Nyújtsuk ki a leveles tésztát, de ne túl vékonyra, kicsivel nagyobbra, mint a hőálló edényünk. Egy kevés tésztából vágjunk ki mintákat is, amivel díszítjük majd a tészta tetejét. Hajtsuk a tálra és szépen hajtogassuk föl a szélét, esetleg egy kevés hozzáadott tésztával készítsünk peremet neki. A kivágott díszeket pedig helyezzük a tésztára. Egy felvert tojással kenjük ki, egy-két helyen lyukasszuk ki, majd tegyük 190 fokos sütőbe kb. 15 percre, míg szépen megsül a tészta.
  7. Ha kész, tálaljuk forrón párolt zöldségekkel és újburgonyával, vagy burgonyapürével.