Gombás rizottó a Főételek kategóriában
Forraljunk föl másfél liter vizet és oldjuk föl benne a leveskockákat. Majd vegyük le a lángot, de hagyjuk az alaplét forrón.
Közben aprítsuk fel a hagymát, a fokhagymát és a rozmaringot. Szeleteljük fel a gombát.
Egy széles aljú lábosban forrósítsunk föl 3 evőkanál margarint és finoman pirítsuk meg rajta a gombát. Majd vegyük ki a lábosból.
Olvasszuk föl a maradék margarint ugyanebben a lábosban és pirítsuk meg rajta a hagymát,a fokhagymát és a rozmaringot, míg a hagyma üveges nem lesz, kb. 5 perc alatt. Vigyázzunk, hogy a fokhagyma és a rozmaring ne égjen meg!.
Adjuk hozzá a rizst és kevergetve pirítsuk szép fehérre. Öntsük hozzá a bort és főzzük el.
Apránként öntögessük hozzá a forró alaplevet, hagyjuk mindig, hogy a a rizs fölszívja azt, majd adjuk hozzá a következő merőkanállal és így tovább. Közben időnként kevergessük a rizst. Ez a folyamat kb. 25 percig tart.
A végén adjuk hozzá a megpirult gombát és a parmezán sajtot.Jól keverjük össze. Ízlés szerint tehetünk még bele sajtot. A jó rizottó szaftos, a rizsszemek pedig kívül krémesek, belül pedig enyhén roppanósak még.