Gombás pacalpörkölt
Gombás pacalpörkölt
  • timer16 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • fokhagyma gerezd - 3 darab
  • babérlevél - 2 darab
  • Knorr Pörköltízesítő kocka - 2 darab
  • hagyma - 3 darab
  • köménymag - 1 teáskanál
  • disznózsír - 1 evőkanál
  • fűszerpaprika - 1 evőkanál
  • paradicsom püré - 1 evőkanál
  • vegyes gomba - 1 kilogramm
  • pacal - 1 kilogramm

Elkészítés:

  1. A hagymát félszeletekre vágjuk. Nem szükséges kisebbre, hiszen a nagyon hosszú főzési idő alatt szétfő teljesen. Forrósítsunk föl egy vastag aljú lábosban disznózsírt. Ebben dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a két babérlevelet is.
  2. Ha kezd a hagyma kicsit pirulni, akkor adjuk hozzá a csíkozott pacalt. Először magas hőmérsékleten kezdjük párolni, majd mikor kezd levet ereszteni, vegyük lejjebb a lángot és lassú tűzön, fedő alatt pároljuk. Amennyiben szükséges, öntsünk alá mindig egy kevés vizet, de sose lepje el a pacalt. Így főzzük kb. 4 órán keresztül, míg elkezd puhulni egy kicsit.
  3. Ekkor adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és a köménymagot. Fedő alatt pároljuk tovább még kb. fél órát. Kavargassuk meg időnként, hogy ne ragadjon le. Egy kicsi vízzel mindig pótolhatjuk, de ne sokkal, a szaft mindig maradjon sűrű.
  4. Ezután adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a Knorr Pörkölt alapot is. Keverjük el jól és folytassuk a főzést lassú tűzön fedő alatt további 2- 2 és fél órán keresztül.
  5. A gombát tisztítsuk meg majd a laskagombát csíkozzuk fel, az egyéb gombát vágjuk cikkekre. Forró olajon pirítsuk meg, majd fél órával a főzés vége előtt adjuk a pacalhoz.
  6. A főzés vége előtt ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk. Ha kellően puha a pacal, akkor tálaljuk friss fehér kenyérrel és erős paprikával.