Gesztenyés patkó
Gesztenyés patkó
  • timer65 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 25 dekagramm
    • Ráma - 10 dekagramm
    • élesztő - 1 dekagramm
    • tej - 0.5 dl
    • porcukor - 25 dekagramm
    • tojássárgája - 1 darab
    • só - 1 csipetnyi

    A töltelékhez

    • gesztenyemassza - 35 dekagramm
    • piskótamorzsa - 10 dekagramm
    • rum - 0.5 dl

    A tetejére

    • tojás - 1 darab
    • tojássárgája - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A lisztet a Ramával elmorzsoljuk. Az élesztőt, a tejet, a porcukrot, a tojássárgát, és a sót hozzáadjuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az élesztőt nem futtatjuk fel.
    2. A tésztát negyedóráig pihentetjük, majd gombócokat formázunk belőle. Ismét pihentetjük, utána ovális formára nyújtjuk.
    3. A gesztenyetöltelék hozzávalóit összekeverjük, szivarformára sodorjuk, és így tesszük a tésztára. Felsodorjuk, és patkómintára hajtjuk, majd tepsibe helyezzük.
    4. Az egész tojást és a tojássárgát összekeverjük, majd vékonyan megkenjük vele a patkók tetejét kétszer.
    5. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Szép márványozott felületet kapunk.