Genovai húsvéti pite (spenóttal,tojással, túróval)
Genovai húsvéti pite (spenóttal,tojással, túróval)
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A kenéshez

    • tojássárga - 1 darab

    A töltelékhez

    • petrezselyem - 1 csomag
    • fej hagyma - 1 kis
    • Ráma - 50 gramm
    • tojás - 10 darab
    • reszelt sajt - 100 gramm
    • tehéntúró - 300 gramm
    • párolt spenót - 1 kilogramm
    • só - 1 darab

    A tésztához

    • só - 1 darab
    • étolaj - 0.5 dl
    • liszt - 300 gramm

    Elkészítés:

    1. A lisztből, az olajból, és egy csipet sóból egy kevés langyos vízzel lágy, rugalmas tésztát gyúrunk, fóliába csomagoljuk és fél óráig pihentetjük a hűtőben. 30 g Ramával megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk a jól kinyomkodott, apróra vágott spenótot, és erős tűzön, kevergetve 4-5 percig szikkasztjuk, hagyjuk egészen kihűlni. Hozzáadjuk az áttört túrót, a reszelt sajtot, 2 egész tojást, a vágott petrezselymet, ízlés szerint sót, borsot, és összedolgozzuk. A tésztát egy kisebb, és egy nagyobb cipóra osztjuk, lisztezett deszkán korong alakúra kinyújtjuk. A nagyobbikkal kibélelünk egy Ramával kikent, kilisztezett, kerek gyűrűs tortaformát úgy, hogy a tészta a peremén ne lógjon túl. Belesimítjuk a spenótos krémet, abba evőkanál hátával 8 mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, meghintjük sóval, borssal, néhány csipet vágott petrezselyemmel, és a kisebbik tésztakoronggal lazán betakarjuk. A lelógó tésztaszéleket visszahajtjuk, a takaró tésztalappal összenyomkodjuk, tetejét megkenjük a tojássárgával, és előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 fok), 40-50 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és tortaszerűen szeleteljük.