kristálycukor | 20 dekagramm |
kakaópor | 1 evőkanál |
citrom reszelt héja | 0.5 darab |
élesztő | 2 dekagramm |
darált dió | 40 dekagramm |
só | 1 csipetnyi |
tojássárgája | 1 darab |
finomliszt | 30 dekagramm |
vaníliás cukor | 1 csomag |
margarin | 20 dekagramm |
porcukor | 8 dekagramm |
főtt tojás | 4 darab |
sárgabarackbefőtt | 3 dl |
reszelt narancshéj | 1 kávéskanál |
rum aroma | 1 kávéskanál |
zsemlemorzsa | 1 kevés |
tortabevonó | 15 dekagramm |
A főtt tojások sárgáját finom szitán vagy levesszűrőn átpasszírozom, majd a porcukorral, a margarinnal és a nyers tojássárgával habosra keverem. A liszthez hozzáadok 5 dkg őrölt diót, a vanília kikapart belsejét, a reszelt citromhéjat, a sót meg az élesztőt, és gyorsan összedolgozom, összegyúrom a tojásos keverékkel. Cipót formálok belőle, és letakarva 2 órára a hűtőbe teszem. A töltelékhez a diót a kakaóval, a kristálycukorral, a narancshéjjal, a rum aromával és annyi baracklekvárral keverem össze, hogy jól kenhető legyen, de ne folyós. Egy kisméretű (21×30 cm-es) tepsit sütőpapírral kibélelek. A tésztát 4 részre osztom, és a lapokat kb. 3-4 mm vastagságúra kinyújtom. Mindegyiket megszórom zsemlemorzsával, és rákenem a háromfelé osztott krémet. A tetejére kerülő lapot kicsit nagyobbra nyújtom, hogy a sütemény oldalát is betakarja. Villával az oldalait eligazgatom, a tetejét megszurkálom. 10-15 percet pihentetem, majd előmelegített sütőben, közepes hőfokon, amit félidőnél mérsékelek, megsütöm. Még forrón megkenem a tetejét megforrósított baracklekvárral, hagyom kihűlni, végül csokimázzal bevonom.
Hozzászólások