Feltöltve:

Frankfurti leves

timer 45
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 5

Hozzávalók

kelkáposzta40 dekagramm
főzni való burgonya30 dekagramm
Knorr Marhahúsleves-kocka2 darab
füstölt kenyérszalonna5 dekagramm
Delikát ételízesítő1 teáskanál
fokhagyma gerezd3 darab
morzsolt majoranna1 teáskanál
fűszerpaprika1 teáskanál
liszt1 csapott evőkanál
frankfurti virsli (fejenként egy szál)4 darab

A leves, amelynek nem sok köze van az ismert német nagyvároshoz. Neve sokkal inkább utal a frankfurti virslire, amely összetevő ugyanis elengedhetetlen hozzávalója a frankfurti levesnek. Eredetét illetően nem tudunk biztosat, de elképzelhető, hogy Pestről indult hódító útjára. Sok hasolnóan virslis leves közül ez az egyedüli, amely kelkáposztával készül. Szegények étele lehetett, amikor marhahús hiányában virslivel főztek, majd luxusételnek számított, amikor már a virslihez is csak nagyon kevesen jutottak hozzá. Legfontosabb hozzávalói: a kelkáposzta, burgonya és frankfurti virsli. Legjellemzőbb ízesítői a majoranna, fűszerpaprika, fokhagyma. Rántással sűrítsük. Finom és laktató leves, amelyet igazán egyszerű elkészíteni, így kezdőknek is ajánlott.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A kelkáposztát kockázzuk fel, tegyük fel főni 1.5 l vízben. (Akik a lágyabb kelkáposzta ízt
    szeretik, a felkockázott kelkáposztát le is forrázhatják főzés előtt.) Ha felforrt, dobjuk hozzá a marhahúsleves kockákat, majd főzzük kb. 5 percig. Ezalatt a krumplit hámozzuk meg,
    kockázzuk és adjuk a káposztához.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Ezalatt a krumplit hámozzuk meg,
    kockázzuk és adjuk a káposztához.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    A szalonnát vágjuk kis kockára, lassú tűzön olvasszuk ki a zsírját. Eközben a fokhagymát
    tisztítsuk meg, késlappal zúzzuk, majd aprítsuk, szórjuk hozzá a majorannát, és aprítsuk át.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    A kisült szalonnát, szórjuk meg a liszttel, és továbbra is lassú tűzön, kevergetve pirítsuk világos drapp színűre, húzzuk félre a tűzről, szórjuk meg a paprikával, adjuk hozzá a majorannás
    fokhagymát. Keverjük össze, hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük simára fél deciliter hideg vízzel.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Adjuk a rántást a forrásban lévő leveshez és kevergetve forraljuk fel, ízesítsük 1 tk Delikáttal.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    Adjuk hozzá a szeletelt virslit és főzzük 2 percig. Kóstolás után, szükség szerint utóízesíthetünk sóval, borssal, Delikáttal.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Frankfurti leves

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 5

Kolbászos tarhonyaleves

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 4

Thai húsgombócos zöldségleves

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 5

Káposztás paszuly

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 6