Feltöltve:

Frankfurti leves

timer 45
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 2

Hozzávalók

kelkáposzta40 dekagramm
főzni való burgonya30 dekagramm
Knorr Marhahúsleves-kocka2 darab
füstölt kenyérszalonna5 dekagramm
Delikát ételízesítő1 teáskanál
fokhagyma gerezd3 darab
morzsolt majoranna1 teáskanál
fűszerpaprika1 teáskanál
Liszt1 csapott evőkanál
frankfurti virsli (fejenként egy szál)4 darab

A leves, amelynek nem sok köze van az ismert német nagyvároshoz. Neve sokkal inkább utal a frankfurti virslire, amely összetevő ugyanis elengedhetetlen hozzávalója a frankfurti levesnek. Eredetét illetően nem tudunk biztosat, de elképzelhető, hogy Pestről indult hódító útjára. Sok hasolnóan virslis leves közül ez az egyedüli, amely kelkáposztával készül. Szegények étele lehetett, amikor marhahús hiányában virslivel főztek, majd luxusételnek számított, amikor már a virslihez is csak nagyon kevesen jutottak hozzá. Legfontosabb hozzávalói: a kelkáposzta, burgonya és frankfurti virsli. Legjellemzőbb ízesítői a majoranna, fűszerpaprika, fokhagyma. Rántással sűrítsük. Finom és laktató leves, amelyet igazán egyszerű elkészíteni, így kezdőknek is ajánlott.

Elkészítés

1. lépés

Frankfurti leves elkészítés 1. lépés képe

A kelkáposztát kockázzuk fel, tegyük fel főni 1.5 l vízben. (Akik a lágyabb kelkáposzta ízt
szeretik, a felkockázott kelkáposztát le is forrázhatják főzés előtt.) Ha felforrt, dobjuk hozzá a marhahúsleves kockákat, majd főzzük kb. 5 percig. Ezalatt a krumplit hámozzuk meg,
kockázzuk és adjuk a káposztához.

2. lépés

Frankfurti leves elkészítés 2. lépés képe

Ezalatt a krumplit hámozzuk meg,
kockázzuk és adjuk a káposztához.

3. lépés

Frankfurti leves elkészítés 3. lépés képe

A szalonnát vágjuk kis kockára, lassú tűzön olvasszuk ki a zsírját. Eközben a fokhagymát
tisztítsuk meg, késlappal zúzzuk, majd aprítsuk, szórjuk hozzá a majorannát, és aprítsuk át.

4. lépés

Frankfurti leves elkészítés 4. lépés képe

A kisült szalonnát, szórjuk meg a liszttel, és továbbra is lassú tűzön, kevergetve pirítsuk világos drapp színűre, húzzuk félre a tűzről, szórjuk meg a paprikával, adjuk hozzá a majorannás
fokhagymát. Keverjük össze, hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük simára fél deciliter hideg vízzel.

5. lépés

Frankfurti leves elkészítés 5. lépés képe

Adjuk a rántást a forrásban lévő leveshez és kevergetve forraljuk fel, ízesítsük 1 tk Delikáttal.

6. lépés

Frankfurti leves elkészítés 6. lépés képe

Adjuk hozzá a szeletelt virslit és főzzük 2 percig. Kóstolás után, szükség szerint utóízesíthetünk sóval, borssal, Delikáttal.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 150"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 5
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem