Feltöltve:

Francia vaníliakrém torta (Saint Honoré torta)

timer 0
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

Tésztához

Ráma10 dekagramm
liszt25 dekagramm
tojás6 darab
sütőpor0.5 teáskanál
víz2.5 dl

Krémhez

zselatin, (9 lap vagy, 1,5 tasak)15 gramm
vaníliarúd1 darab
cukor25 dekagramm
tej4 dl
tojás6 darab
vaníliás pudingpor1 csomag

Díszítéshez

citromlé1 kávéskanál
cukor20 dekagramm
vaníliás cukor1 csomag
habfixáló1 csomag
tejszín2.5 dl

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Az égetett tésztához a Ramával és csipet sóval felforraljuk a vizet. Beleszórjuk a lisztet, és folyamatosan keverve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.

  2. 2. lépés

    Sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát, és egy nagyobb tepsit. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét, (a tészta süléséhez gőz kell). A tojások egyikében eldolgozzuk a sütőport, majd egyenként valamennyit a masszához keverjük.

  3. 3. lépés

    Sima csőrös habzsákba szedjük, 1/2 cm távolságot tartva koncentrikus köröket nyomunk belőle a tortaforma aljára. A maradékból nagyobb, mogyorónyi halmokat nyomunk a tepsire. Mindkét formációt aranysárgára sütjük (15 perc), végül a kikapcsolt, fakanállal kitámasztott ajtajú sütőben még 5 percig pihentetjük.

  4. 4. lépés

    A tésztalapot és a fánkocskákat rácsra emeljük, a fánkocskák oldalába ollóval belecsippentünk, hogy belsejükből mihamarabb távozzon a gőz. A krémhez a zselatint a felhasználási javaslat szerint felpuhítjuk. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belsejéből a pépet, majd 5 dkg cukorral együtt 3 dl tejhez adjuk, felforraljuk. A tojások sárgáját simára keverjük a pudingporral és a maradék 1 dl hideg tejjel, majd hozzászűrjük a vaníliás tejet, gőz fölött besűrítjük, végül beleolvasztjuk a zselatint, és lehúzzuk a tűzről.

  5. 5. lépés

    A tojásfehérjét csipet sóval kemény, majd 20 dkg apránként hozzáadott cukorral tömör habbá verjük, és több részletben kíméletesen beleforgatjuk a meleg krémbe. A tortaforma oldalát újrabéleljük sütőpapírral, belefektetjük a tésztalapot, tetejére simítjuk a krémet, és 12 órára behűtjük.

  6. 6. lépés

    A díszítéshez 2 ek vízzel és a citromlével aranysárgára pirítjuk a cukrot. Egyenként megmártogatunk benne 17 formás fánkocskát, és rácsra ültetve hagyjuk megkötni rajtuk a cukrot. A maradékot apróra tördeljük. Leemeljük a tortáról a karikát és a sütőpapírt, tálra csúsztatjuk, oldalát beszórjuk a fánkforgáccsal.

  7. 7. lépés

    A vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd bevonjuk (megcsíkozzuk) vele a torta tetejét. A szeletek helyére 1-1 dundi habrózsát nyomunk, tálalásig hidegen tartjuk.

  8. 8. lépés

    Mivel az égetett cukor idővel elfolyósodik, a karamellbóbitás fánkocskákat csak közvetlenül fogyasztás előtt ültetjük a habrózsák tetejére.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0
Feliratkozom a hírlevélre