Feltöltve:

Francia krémes

timer 160
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

Levelestészta

liszt25 dekagramm
2.5 gramm
étolaj0.25 dl
ecet0.5 kupica
víz1.3 dl
Ráma20 dekagramm

Sárga krém

tojás7 darab
liszt14 dekagramm
tej1 liter
vaníliarúd0.5 rúd
cukor25 dekagramm

Cukormáz

porcukor50 dekagramm
tej0.3 dl

Elkészítés

 1. 1. lépés

  Tésztaalap készítése: 25 dkg lisztet 2,5 g sóval összekeverünk. Az 1/4 dl olajat, 1/2 kupak ecetet és 1,3 dl vizet összekeverjük. Krátert képezünk a lisztes keverékbe, beleöntjük a folyadékot és addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől és az edénytől, esetleg a gyúródeszkától. A tésztát felgömbölyítjük, keresztbe bevágjuk, majd fóliával letakarjuk és 20 percig pihentetjük.

 2. 2. lépés

  A Rama használatkor csak simán átgyúrjuk és egy 1 cm vastag téglalappá formázzuk lisztezett asztalon. Legyen olyan állaga, mint a tésztának. A Ramához 20 % lisztet elveszünk a tésztaalap lisztjéből.

 3. 3. lépés

  Ha biztosra akarunk menni a Ramánál, akkor ahhoz is adhatunk 10% lisztet. A tésztára 4 fület nyújtunk lóhere alakban, de a közepét ne nyújtsuk el. Rátesszük középre a Ramát, majd a tésztafüleket egymásra hajtogatjuk úgy, hogy ne látszódjon ki a Rama. Elütögetjük a Ramát a csúcsok felé, majd kinyújtjuk téglalap alakúra és 1cm vastagra.

 4. 4. lépés

  A tésztát kézzel 3 részre jelöljük, jól lesöpörjük a lisztet a felszínről, majd egymásra hajtjuk a részeket. Fontos hogy mindig lisztmentes legyen a hajtáskor a tészta, mert különben nem tapadnak össze a rétegek. Ez a szimpla hajtás. 90 fokot fordítunk rajta, ismét kinyújtjuk 1cm vastagra, majd most 4 részre jelöljük kézzel, a két szélét középre hajtjuk, majd becsukjuk mint egy könyvet. Ez a dupla hajtás.

 5. 5. lépés

  Hűtőben 20 percig pihentetjük, majd megismételjük a hajtásokat. Felhasználás előtt pihentessük a tésztát legalább 20 percig.Rama esetében ez jóval több legyen. Az a legjobb, ha egy éjszakán át pihen a tészta a hűtőben és felhasználás előtt 30 perccel vesszük csak ki a hűtőből.

 6. 6. lépés

  Sárga krém: 7 db tojást kettéválasztunk, a tojássárgákat 14 dkg liszttel és pici tejjel péppé keverjük. A tejet az 1 liter tejből vegyük el. A többi tejet egy fél vaníliarúddal felforraljuk. De mielőtt felforralnánk, a tojásfehérjét 25 dkg cukorral kemény habbá verjük. Mivel nagyon sok a cukor, nem kell megijedni, nagyon sokáig kell majd keverni.

 7. 7. lépés

  Ha kész, ekkor forraljuk a tejet, ha már felforrt, ráöntjük a sárgás alapra, visszatesszük főni a tűzre és állandó keverés mellett "pöfögésig" főzzük. Ekkor mehet bele egy pici fehérjehab, ezt intenzíven keverjük bele. Aztán a többi habot már óvatosan, de gyorsan forgassuk bele. Mindezt még mindig a tűzön.

 8. 8. lépés

  Ne főzzük túl sokáig az alapot, mert nagyon besűrűsödik és akkor a tojáshabot nagyon nehezen lehet belekeverni. A tésztát kettévágjuk, nagyon vékonyra kinyújtjuk, rátesszük a tepsire, késsel vagy villával jól megszurkáljuk és 200 °C-on aranysárgára sütjük mind a két lapot.

 9. 9. lépés

  Veszünk egy formát, kiszúrjuk vele a lapokat. Abban különbözik a sima krémestől, hogy a krémet csak 2/3 részig töltjük és a maradék 1/3 részre cukrozott tejszínhabot teszünk.

 10. 10. lépés

  Tetejét fordítva tesszük rá és barna fondant, vagy kakaóporos cukormázat teszünk rá. Cukormáz: 50 dkg porcukrot 0,3-0,4 dl tejjel kikeverünk simára. Nem szabad, hogy nagyon folyjon. Akkor jó, hogyha belenyúlunk és szép lassan folyik le az ujjunkról.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 4
Megnézem