Feltöltve:

Francia krémes

timer 0
mood Közepes
person 6 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

a leveles lapokhoz

liszt250 gramm
Rama Vajas Íz250 gramm
víz125 milliliter
ecet12.5 gramm
12.5 gramm

krémes krémhez

tojás4 darab
liszt70 gramm
tej500 milliliter
vaníliarúd0.5 darab
cukor170 gramm

A tejszínhabhoz

habtejszín400 milliliter
Dr. Oetker Habfixáló2 csomag
Dr. Oetker Fondant fehér cukormassza150 gramm

szükséges eszközök

szögletes fém keret a betöltéshez

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A francia krémes lapjait készíthetjük boltban kapható leveles tésztából is, de még finomabb, ha mi magunk készítjük el. Ebben az esetben a leveles lapokhoz 50 g lisztet dolgozzunk bele 200 g Rama Vajas Ízbe. Szilikonos sütőpapíron formázzuk téglalappá, majd tegyük félre.

  2. 2. lépés

    A vízben oldjuk fel az ecetet és a sót. A megmaradt 50 g Rama Vajas Ízt morzsoljuk el a 200 g liszttel, majd gyúrjuk össze a sós-ecetes vízzel. Akkor jó, ha mind az edény falától, mind a kezünktől elválik, és tészta felülete hólyagos. Gömbölyítsük ki és tegyük félre legalább fél órára pihenni. Akkor lesz jó, ha a tésztába belecsípve a tészta nem szakad, hanem pár centiméterig nyúlik.

  3. 3. lépés

    Tegyük a tésztát lisztezett munkalapra, és alakítsunk ki 4 fület rajta, mintha egy borítékot készítenénk. Helyezzük a tészta közepére a lisztes-margarinos keveréket. Erre hajtogassuk rá a füleket, alulról, majd felülről, jobbról, majd balról. Így csomagoljuk be, majd tenyérrel nyomkodjuk meg. Nyújtsuk kb. 3 mm vékonyra, vigyázva, hogy ne szakadjon, és a margarinos rész a tésztarétegek között maradjon. Söpörjük le róla a lisztet.

  4. 4. lépés

    Gondolatban osszuk 3 egymás melletti részre a tésztát, majd a jobb oldali részt hajtsuk a középsőre és söpörjük le róla a lisztet. Ezután a bal oldali részt hajtsuk erre rá (ez a szimpla hajtás). Forgassuk el 90 fokkal a tésztát. Nyújtsuk ki ismét kb 3mm vastagra. Söpörjük le róla a lisztet.

  5. 5. lépés

    Gondolatban most osszuk 4 egyenlő részre a tésztát. A két szélét hajtsuk be középre, ismét seperjük le róla a lisztet, majd hatjsuk félbe, mintha egy könyvet csuknánk be (ez a dupla hajtás). Pihentessük hűtőben 45 percen keresztül.

  6. 6. lépés

    A pihentetés után végezzük el újra a szimpla, majd a dupla hajtást. Tegyük a tésztát ismét hűtőbe 45 percre pihenni.

  7. 7. lépés

    A sütőt melegítsük elő 220°C-ra. A tésztát osszuk 2 felé, hiszen 2 lapot fogunk sütni. Mindegyik lapot nyújtsuk 2-3 milliméterrel nagyobbra, mint amekkora a süteménykeretünk, mert sütés közben a tészta összeugrik. Tegyük a lapokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd szurkáljuk meg villával. Forró sütőben süssük addig, amíg szép aranybarna lesz. Hagyjuk kihűlni a lapokat.

  8. 8. lépés

    Miközben a lapok hűlnek, készítsük el a krémet. A tojásokat válasszuk szét. a sárgáját keverjük simára a liszttel és 150ml tejjel. A maradék tejet a vaníliarúd kikapart magjával és 100 g cukorral forraljuk fel, majd óvatosan öntsük a tojásos keverékhez, közben folyamatosan kevergetve azt. Öntsük vissza az edénybe, majd tegyük vissza a tűzhelyre és kis lángon főzzük sűrűre. Akkor jó, ha a keverőlapátról elkezd lefolyni a sűrű krém. Ekkor vegyük le a tűzről. A tojások fehérjét verjük kemény habbá a maradék cukorral, és keverjük a sárgakrémbe.

  9. 9. lépés

    Az egyik leveles lapot helyezzük tálcára, tegyük rá a süteménykeretet. A még forró krémet öntsük rá és simítsuk egyenletesre a tetejét. Hűtsük ki teljesen. Eközben a krém kissé megszilárdul. Ha kihűlt, kenjük rá a habfixálóval felvert tejszínhabot is, és simítsuk egyenletesre.

  10. 10. lépés

    A sütemény befejezésére 2 lehetőségünk van. 1.) A felső lapot vágjuk egyenlő négyzetekre, helyezzük a krémes tetejére, szórjuk meg porcukorral. Így könnyebb lesz szeletelni a süteményt. 2.) Tehetünk fondanttal bevont leveleslapot is a tetejére. Ehhez készítsük el a csomagolás szerint a fondant-ot (vagy melegítsük fel a készen kapható fondantot), amelyet ízesíthetünk egy kevés kávéval is. Ezt kenjük a második lap tetejére. Hagyjuk megkötni. Szeleteljük fel négyzetekre, és helyezzük a sütemény tetejére.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Amerikai krémes

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Laktózmentes Meggykrém szelet

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 3

Francia krémes

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0