marcipánmassza | 10 dekagramm |
---|---|
tojásfehérje | 2 darab |
cukor | 3 dekagramm |
őrölt fahéj | 0.5 teáskanál |
mandula | 15 dekagramm |
tojássárgája | 1 darab |
baracklekvár | 10 dekagramm |
liszt | 40 dekagramm |
---|---|
élesztő | 2.5 dekagramm |
tej | 8 dl |
só | 0.25 teáskanál |
citrom reszelt héja | 1 darab |
Ráma | 6 dekagramm |
cukor | 4 dekagramm |
tojás | 2 darab |
Fonott, mandulás tekercs a Desszertek kategóriában
A liszt közepébe tesszük az élesztőt és a tejet, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a sót. A tetejére vékony lisztréteget szórunk és letakarva 15 percig kelesztjük, amíg repedések nem lesznek rajta.
Ramát, cukrot, tojást adunk hozzá és bedagasztjuk. Cipót formálunk belőle és 15-30 perc alatt a duplájára kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
A marcipánt kockára vágjuk, hozzáadjuk a tojásfehérjét, a cukrot, a fahéjat, a darált mandulát és elkeverjük. A tésztát kinyújtjuk, elosztjuk rajta a tölteléket, a széleket szabadon hagyjuk, ezeket megkenjük tojássárgával. Feltekerjük, hosszában kettévágjuk és összefonjuk.
Letakarva a duplájára kelesztjük. Megkenjük tojássárgával. 10 percig erős lángon, majd 30 percig alacsony lángon sütjük és még forrón bevonjuk lekvárral.