Feltöltve:

Fonott kalács (kelt tészta alaprecept)

timer 55
mood Könnyű
person 8 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

tojássárgája1 darab
Rama Vajas Íz6 dekagramm
víz1 evőkanál
Tojás2 darab
Cukor6 dekagramm
tej2 dl
Liszt1 kilogramm
1 teáskanál
élesztő30 gramm

A fonott kalácsról
A fonott ünnepi kalács az ünnepek elengedhetetlen kelléke. A 19. században a fonott kalács a kenyérhez hasonló tésztából készült, de napjainkra jobb minőségű tésztából készítik el. A klasszikus, mégis modern fonott kalács elkészítéséhez tejet használnak, mellyel megdagasztják a tésztát, és tojással kombinálják. A kalácsokat kemencében készítik el, tepsibe vagy vasból készült lábosba rakják a megformált tésztát. Egy finom fonott vajas kalács készítéséhez nem kell sok, és bár az alap tészta elkészítése egyszerű, lehetséges, hogy a fonás kisebb megpróbáltatást jelent majd egyesek számára. Persze a kalácsfonásban is, mint minden másban, gyakorlat teszi a mestert, így ne bátortalanodjunk el, ha első próbálkozásra fonott kalácsaink nem lesznek tökéletesek! Idővel elérhetjük az esztétikus, fonott formát, csak ne adjuk fel. Akinek vizuális segítségre lenne szüksége nyugodtan rákereshet online a kalácsfonás praktikáira, hiszen számtalan videómegosztón találhatunk instrukciós videókat, melyek segítenek elkészíteni nekünk a tökéletes fonott kalácsot. Az ünnepek alatt feldobhatjuk fonott kalácsunk tésztáját mazsolával vagy mandulával, persze a legegyszerűbb receptet követve is nagyszerű, házias ízeket varázsolhatunk szeretteinknek! Fontos azonban észben tartanunk, hogy a fonott kalács tésztájának lágyabbnak kell lennie, mint a kenyértésztának, de nem lehet ragacsos. Óvakodjunk a túl sok élesztő használatától is, amikor kalácsot készítünk, hiszen, ha túlkelesztjük a tésztát, akkor el fognak tűnni fonásaink, és a kész kalácsban is érezni lehet majd az élesztő ízét.

Elkészítés

1. lépés

Fonott kalács (kelt tészta alaprecept) elkészítés 1. lépés képe

A lisztet egy mély tálba szitáljuk, középébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáöntjük a langyos tejet és elkeverjük, hogy az élesztő feloldódjon a tejben. Letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.

2. lépés

Fonott kalács (kelt tészta alaprecept) elkészítés 2. lépés képe

A Rama margarint, a cukrot, a tojásokat jól összekeverjük és az alaptésztához adjuk. Ezután kézzel szép simára és szárazra dagasztjuk a tésztát, majd cipóvá formáljuk, meghintjük egy kis liszttel és letakarva kb. 30 percig kelesztjük, amíg legalább kétszeresére nem dagad. Még lyukacsosabb lesz, ha még egyszer átdagasztjuk és letakarva ismét 15-30 percig kelesztjük.

3. lépés

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.

4. lépés

Fonott kalács (kelt tészta alaprecept) elkészítés 4. lépés képe

A tésztát lisztezett munkalapon 3 részre osztjuk és mindegyiket kicsit hegyes végű tekercsekké formáljuk, majd a 3 tekercset összefonjuk, mint a copfot.

5. lépés

Fonott kalács (kelt tészta alaprecept) elkészítés 5. lépés képe

Az összefont tésztát a tepsibe tesszük. A tojássárgát a vízzel felverjük és megkenjük vele a kalácsot, majd a tésztát újabb 10 percig kelesztjük, végül 30-35 percig sütjük.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 3
Megnézem