Feltöltve:

Finom mandulatorta

timer 0
mood Nehéz
person 6 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

A tepsi kikenéséhez

Rama Vajas Íz1 darab
finomliszt1 darab

A tésztához

tisztított mandulabél20 dekagramm
tojás8 darab
kristálycukor12 dekagramm
finomliszt3 dekagramm

A krémhez

tej2.5 dl
tojássárgája4 darab
finomliszt1 púpos evőkanál
kristálycukor20 dekagramm
vaníliás cukor1 csomag
Rama Vajas Íz20 púpos kávéskanál
rum1 evőkanál
erős feketekávé1 evőkanál

A karamellhez

kristálycukor9 evőkanál
víz3 evőkanál

Az oldalára és a tetejére

vékony lapocskákra vágott mandula (készen kapható)10 dekagramm

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A tésztához való mandulát egy serpenyőben szárazon, közepes tűzön kevergetve megpirítjuk. Ha kihűlt, megőröljük. Közben mérjük, a tésztába pontosan 14 dkg kell belőle, a többit egészben elropogtathatjuk.

  2. 2. lépés

    A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. Először a mandulát és a lisztet, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét forgatjuk bele. Egy tepsit Ramával kikenünk, lisztezünk, majd egy 24 cm átmérőjű tortakarikát rányomunk. Így ott marad a helye, aminek a formájára elkenegetjük a tészta egynegyedét. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.10 perc alatt megsütjük.

  3. 3. lépés

    Még melegen leemeljük a tepsiről. Ugyanígy még 3 lapot sütünk, majd hűlni hagyjuk. A kevésbé gyakorlottak sütőpapíron süssék a tésztát, így még biztosabb, hogy nem ragad le.

  4. 4. lépés

    A karamellhez a cukrot a vízzel együtt egy serpenyőbe töltjük és világosbarnára karamellizáljuk. Három tésztalapot vékonyan bevonunk vele. Ez a művelet komoly gyakorlatot igényel, mert a karamell pillanatok alatt megköt. A legjobb három részletben elkészíteni, igaz, így tovább tart.

  5. 5. lépés

    A krémhez a tejet a tojások sárgájával, a liszttel és a kétféle cukorral sűrű krémmé főzzük, majd hűlni hagyjuk. A puha, szoba-hőmérsékletű Ramát először magában keverjük habosra. Apránként hozzáadjuk a főzött krémet, majd felét a rummal, a többit a kávéval ízesítjük.

  6. 6. lépés

    A tésztalapokat a kétféle krémmel váltakozva megtöltjük, a tetejére az a lap kerüljön, amelyiken nincs karamell. A torta oldalát és tetejét a maradék krémmel bevonjuk.

  7. 7. lépés

    Hűtőszekrényben 1 órán át dermesztjük. A vékony lapocskákra vágott mandulát egy serpenyőben világosbarnára pirítjuk. Ha kihűlt, egyenletesen a torta oldalára és tetejére nyomkodjuk. Egy éjjelen át dermesztjük, hogy az íze összeérjen.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0