Felfordított meggyes lepény
Felfordított meggyes lepény
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tortaforma aljába

    • puha Rama - 5 dekagramm
    • barna cukor - 15 dekagramm
    • őrölt fahéj - 0.5 teáskanál
    • darált dió - 3 evőkanál
    • alaposan lecsöpögtetett meggy (barackkal és körtével is nagyon finom) - 60 dekagramm

    A tésztához

    • Ráma - 20 dekagramm
    • cukor - 20 dekagramm
    • tojássárgája - 1 darab
    • tojás - 2 darab
    • vaníliarúd - 1 darab
    • tejföl - 1.5 dl
    • finomliszt - 22 dekagramm
    • só - 1 csipetnyi
    • sütőpor - 1 kávéskanál
    • szódabikarbóna - 0.25 teáskanál

    Elkészítés:

    1. Előmelegítjük a sütőt 175 °C -ra, és alufóliába burkoljuk egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját (kívülről). Beletesszük a Ramát, aztán a formát berakjuk 1-2 percre a forró sütőbe, hogy Rama megolvadjon. Az olvadt Ramában elkeverjük a barna cukrot, a fahéjat, a diót, és rászórjuk egyenletes rétegben a meggyet. A tésztához a Ramát, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgát, aztán egyenként az egész tojásokat, majd a tejfölt. A lisztet külön tálban összekeverjük a sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával, és robotgéppel 3 részletben beledolgozzuk a Ramás alapmasszába. A tésztát egyenletes rétegben belekanalazzuk a tortaformába a meggyre. A süteményt 1 óra 15 perc alatt megsütjük, de kb. 1 óra után letakarjuk alufóliával, nehogy megégjen a teteje. Sütés után 5 percig rácsra téve hűtjük, aztán óvatosan körbevágjuk, és határozott mozdulattal kifordítjuk a formából 1 nagy tálra.