Felfalható adventi naptár
  • timer180 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • Dr. Oetker Vanillincukor
  • őrölt mandula
  • reszelt étcsokoládé vagy csokoládédara
  • kókuszreszelék + még egy kevés

A díszítéshez

  • vegyes kandírozott vagy aszalt gyümölcs - 1 kevés
  • mogyoró - 1 darab
  • mandula - 1 darab

A tésztához

  • finomliszt - 60 dekagramm
  • só - 1 csipetnyi
  • szódabikarbóna - 1 púpos kávéskanál
  • mézes sütemény fűszerkeverék - 1 evőkanál
  • víz - 1.5 dl
  • méz - 3 evőkanál
  • kristálycukor - 32 dekagramm
  • Ráma - 25 dekagramm

A mázhoz

  • tojásfehérje - 1 darab
  • porcukor - 15 dekagramm

A bevonathoz

  • ét- és tejcsokoládé - 10 dekagramm

A sziruphoz

  • kristálycukor - 10 dekagramm
  • víz - 1 dl

A nyújtáshoz

  • finomliszt - 1 darab

Elkészítés:

  1. A puha Ramát először magában, majd a cukorral keverjük habosra. A mézet, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a sót is belekeverjük, majd a vízzel és a liszttel addig gyúrjuk, amíg sima tészta nem lesz belőle. Ha ragadna, egy kevés lisztet adjunk még hozzá. Cipóvá formáljuk, majd egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Másnap, még mielőtt nekilátunk a sütésnek, kartonpapírból vágjunk, egy kb. 25 cm széles, 45 cm magas fenyőfaformát, amin berajzoljuk azt is, hogyan vágjuk majd a tésztát 24 részre. Ez az a pillanat, amikor ügyes gyermekeinket is bevonhatjuk a munkába.
  3. A tésztát lisztezett gyúrólapon 3-4 mm vékonyságúra ellapítjuk, a sablont rátesszük és körbevágjuk. Az így kapott fenyőt 24 részre vágjuk a sablonon bejelöltek szerint, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és forróra előmelegített sütőben (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 7-8 perc alatt megsütjük.
  4. Közben a maradék tésztából különféle, nagyjából 6 cm-es formákat (karácsonyfát, szívet, korongokat, stb.) szaggatunk és egy másik tepsiben ezt is megsütjük.
  5. A sziruphoz való vizet a cukorral felforraljuk, majd a még forró, és megsült mézeseket megkenegetjük vele. Hűlni hagyjuk. A kétféle csokoládét felolvasztjuk, majd a fenyő darabkáit vékonyan bevonjuk vele.
  6. Mielőtt a csokoládé megszilárdulna rajta, mazsolával, kis kockákra vágott aszalt gyümölccsel, mogyoróval, egyebekkel díszítjük, de ne feledkezzünk el arról, hogy majd a számoknak is helyet kell hagyni.
  7. A mázhoz a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen. Sütőpapírból hajtogatott habzsákba töltjük és a kis süteményeket 1-től 24-ig megszámozzuk.
  8. Amikor a bevonata megszilárdult, egy szép nagy lapos tálon összeállítjuk a fenyőt. Száraz, hűvös helyen tároljuk és persze közben naponta csemegézünk belőle.