sütőpor | 1 csomag |
---|---|
citrom reszelt héja | 1 darab |
reszelt alma | 1 nagy |
porcukor | 25 dekagramm |
Ráma | 15 dekagramm |
liszt | 20 dekagramm |
tej | 2.5 dl |
darált mák | 20 dekagramm |
étolaj | 3 evőkanál |
---|---|
étcsoki tortabevonó | 10 dekagramm |
porcukor | 25 dekagramm |
---|---|
Ráma | 25 dekagramm |
vaníliás pudingpor | 2 púpos evőkanál |
tej | 8 dl |
liszt | 60 dekagramm |
---|---|
tejföl | 1.5 dl |
Ráma | 10 dekagramm |
szódabikarbóna | 1 kevés |
sütőpor | 1 csomag |
tojás | 1 darab |
porcukor | 30 dekagramm |
Fekete rózsa a Desszertek kategóriában
A hozzávalókat összedolgozzuk, hogy nyújtható tésztát kapjunk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk 20×35 cm nagyságúra. Ugyanilyen méretű tepsi lisztezett tetején 175 fokon külön-külön megsütjük. A többi lapot is kinyújtjuk, és megtöltjük a következő töltelékkel: A lisztet a sütőporral összekeverjük, hozzáadjuk a tejjel elkevert darált mákot, a levétől kinyomkodott almát, a reszelt citromhéjat, a Ramát és a porcukrot. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egyenletesen elosztva a tésztára simítjuk, és felgöngyölítjük őket, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymás mellé helyezzük a tekercseket, és közepes hőfokon megsütjük. Ha kihűlt, egyben kiborítjuk a tepsiből. A krémhez megfőzzük a tejben a pudingot, kihűtjük, majd összedolgozzuk a porcukorral jól kikevert Ramával. Ezután összeállítjuk a süteményt. Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd egyben ráhelyezzük a tekercseket, amelyeket a másik adag krémmel befedünk (kicsit hagyunk belőle a sütemény oldalaira is). Ráhelyezzük a megmaradt lapot, amelyet csokimázzal vonunk be. Gőz felett megolvasztjuk a tortabevonót, és kevés étolajjal elkeverjük, hogy szép fényes felületet kapjunk. Az oldalát is megkenjük a maradék krémmel, és mandulaforgáccsal körbeszórjuk.