Fejtett bableves tárkonnyal, kolbásszal, karajcsontból
Fejtett bableves tárkonnyal, kolbásszal, karajcsontból
  • timer125 perc
  • moodKözepes
  • person8 fő

Hozzávalók:

  • paradicsom - 1 darab
  • sárgarépa - 1 darab
  • vöröshagyma - 1 darab
  • tojás - 1 darab
  • bors - 20 mag
  • fokhagymagerezd - 2 darab
  • liszt - 2 evőkanál
  • Delikát ételízesítő - 2 evőkanál
  • kolbász - 20 dekagramm
  • paprika - 1 darab
  • kömény - 3 teáskanál
  • só - 2 teáskanál
  • tárkony - 1 evőkanál
  • lilahagyma - 1 darab
  • bab - 300 gramm
  • karajcsont - 1 darab

Elkészítés:

  1. A zöldségeket, a paradicsomot, a paprikát és a hagymákat megmossuk, a sárgarépát mosás, pucolás után beledobjuk a kuktafazék aljába.
  2. A húsos, csontos karajt szintén megmossuk, a kolbásszal és a babbal együtt a fazékba tesszük. Rászórjuk a fekete borsszemeket, a babérlevelet, vagy leveleket (kettőnél több nem kell), a 2 evőkanál Knorr delikát szárított zöldséges ételízesítőt, a 3-4 kiskanál őrölt köményt. Bőven felöntjük vízzel, hogy a hozzávalókat ellepje, majd rászorítjuk a kuktafazék tetejét és nagy lángon felrakjuk főni. Ez kb. 20 perc. Ha gőz már kezd kifújni belőle, akkor megvárjuk, amíg a kukta szelep visszaesik és még körülbelül 80 percig főzzük takaréklángra áttéve.
  3. Ha már eltelt az idő, amit a főzésre szántunk, lehúzzuk a tüzet, hagyjuk még a kuktát 10 percig állni, majd lehűtjük hideg víz alatt a csapnál, hogy a nyomás a fazékban lecsökkenjen és ki tudjuk nyitni. A levest átöntjük egy nagyobb lábasba, mialatt egy szűrős, nyeles kis konyhai eszközzel kiszedjük belőle a szétfőtt hagymákat. A csontos karajról a húst leszedegetjük, a húst visszatesszük a levesbe.
  4. A levest újból felrakjuk a tűzre főni. Mialatt a fő, egy tojásból, egy-két evőkanál teljes kiőrlésű liszttel és egy kiskanál sóval egy nem is túl folyékony, nem is túl szilárd masszát készítünk. A tojást mindenképpen verjük fel habosra előtte. Ha a lé már forr, akkor egy hosszú nyelű (fagylaltos) kiskanál segítségével úgy, hogy a kanalat folyton a forrásban lévő levesbe mártogatjuk kis csipetkéket, galuskákat készítünk. Ha ezzel megvagyunk, akkor 2 gerezd fokhagymát nagyobb karikákra vágva hozzátesszük, valamint az egy evőkanál tárkonyt is. Még egyet lobbantunk rajta.