Fejes saláta leves buggyantott tojással a Levesek kategóriában
Kenjünk ki egy nagy lábost margarinnal. Mossuk meg a salátákat, vágjuk ki a torzsáját, a leveleket pedig tépkedjük össze, de nem kell nagyon apróra.
Tegyük be a margarinnal kikent lábosba és fonnyasszuk meg közepes lángon. Ne fonnyasszuk túl, maradjanak a levelek szép zöldek. Adjuk hozzá a lereszelt fokhagymát.
Ezután öntsük föl másfél liter forró vízzel és tegyük bele a zöldségleves alapot. Míg fölforr, készítsünk tejfölből és lisztből habarást. Vágjuk apróra a kaprot.
A habarást dolgozzuk el a levessel és főzzük még 2-3 percet, amíg a liszt ízét elfőzzük. A végén szórjuk meg a levest friss kaporral.
A buggyantott tojást elkészítése:
Egy kis lábosban melegítsünk kb. fél liter vizet. Egy evőkanál ecetet tegyünk bele.
Ha gyöngyözve, de nem lobogva forr, akkor egy kanállal csináljunk benne örvényt és az örvény közepébe üssünk egy tojást. Így szép formája lesz, a fehérjét tulajdonképpen föltekeri saját magára.
Ha a fehérje megfőtt és szép gömbölyded formája van, de a sárgája még szép folyós belül, akkor vegyük ki egy lukas kanállal és tegyük át jégkockákat tartalmazó hideg vízbe, hogy ne főjön tovább. Ezt a műveletet végezzük el minden tojással.
Mielőtt tálalnánk a levessel, ugyanebben a vízben fel tudjuk melegíteni a tojásokat.