Fehér cipó
Fehér cipó
  • timer75 perc
  • moodKözepes
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • víz - 2 dl
  • olíva olaj - 2 evőkanál
  • instant élesztő - 1 csomag
  • kenyérliszt - 500 gramm

Elkészítés:

  1. Keverjük ki a lisztet a szárított instant élesztővel, az olajjal és pár csipet sóval. Majd adjuk hozzá apránként a vizet. A liszt minőségétől függően lehet több, vagy kevesebb vízre is szükségünk.
  2. Dagasszuk minimum 25 percig szép, sima tésztává. Majd helyezzük egy mély tálba és takarjuk be egy konyharuhával. Tegyük meleg helyre. Hagyjuk kelni kb. 1.5- 2 óra hosszat.
  3. Majd gyúrjuk át újra a tésztát. Készítsünk belőle 2 cipót. Vagdossuk be a tetejét és tegyük vissza újra kelni, kb. fél órát.
  4. Melegítsük föl a sütőt kb. 240 fokra. Tegyünk a sütő aljába egy kisebb edényt vízzel, hogy legyen megfelelő mennyiségű pára a sütőben.
  5. Ha szép magas lett a cipónk, akkor betehetjük a sütőbe. Süssük ezen a magas hőmérsékleten kb. 30 percet, majd vegyük le kb. 200 fokra és süssük tovább még 10-15 percig szép barnára. A sütés vége előtt kb. 5 perccel spricceljük le vízzel a kenyér héját, hogy szép fényes és ropogós legyen. Ha kész, helyezzük őket egy rácsra, és hagyjuk pihenni legalább fél órát. Ha már nem forró, akkor szeletelhetjük.