Feltöltve:

Fasírt

timer 45
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

darálthús50 dekagramm
zsemle2 darab
Tojás2 darab
közepes hagyma1 darab
Fokhagyma3 gerezd
Delikát ételízesítő1 evőkanál
őrölt bors1 kávéskanál
majoránna1 kávéskanál
őrölt kömény1 kávéskanál
fűszerpaprika1 teáskanál
petrezselyem zöld1 csomag
zsemlemorzsa10 dekagramm
Olaj0.4 liter

A fasírtról
Fasírt, fasírozott vagy vagdalt. Az egyik leggyakrabban fogyasztott magyar húsételünk. Alapvetően vagdalt vagy darált sertéshúsból, tojással és zsemlemorzsával, vagy áztatott zsemlével és ízlés szerint fűszerekkel készített húspogácsa, de többféle elkészítési módja is létezik. Magyarországon olajban vagy zsírban kisütve készítik a fasírtot. A mérete eltérő lehet, vannak akik kis golyókba gyúrva, serpenyőben készítik el, mások pedig az egész húskeveréket egyben, a sütőben sütik ki. Az utóbbit egybesült fasírtnak nevezzük. De természetesen a kisméretű fasírtgolyókat is kisüthetjük a sütőben, így nem kell forgatni őket sütés közben. A fasírt készülhet csirke, de akár marhahúsból is. Hagyományosan szétnyomott fokhagymával, őrölt pirospaprikával, sóval és borssal fűszerezik a fasírtot, de ezeknek az összetevőknek a mennyisége esetenként eltérő lehet. Ha unjuk a hagyományos fasírtot, nyugodtan kísérletezzünk vele. Ízlés szerint tehetünk bele sajtos tölteléket sajtból, tojásból, tejfölből és apróra vágott kaporból. Ha változásra vágyunk, tekerjük be a fasírtot baconnel, és úgy süssük ki. Ezt a húsgolyóknál és az egybesült fasírtnál egyaránt alkalmazhatjuk. De más módja is van annak, hogy feldobjuk az egybesült fasírtot. Elkészíthetjük egy különleges változatát, a Stefánia vagdaltat. Ezzel a variációval sem kell sokat bajlódnunk, csak tegyünk főtt tojásokat a sütőbe helyezendő húsmasszánk közepébe. Amikor vágunk magunknak belőle, minden egyes szeletben lesz egy tojásdarabunk.

Elkészítés

1. lépés

Fasírt elkészítés 1. lépés képe

A vöröshagymát finomra vágjuk, 1 ek olajon aranysárgára pirítjuk. Eközben a zsemlét vízbe áztatjuk.

2. lépés

Fasírt elkészítés 2. lépés képe

A megpirult hagymát lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, petrezselymet, megszórjuk a paprikával. Kicsit hűlni hagyjuk.

3. lépés

Fasírt elkészítés 3. lépés képe

A zsemlét jól kinyomkodjuk, a húshoz adjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, Delikátot, tojást és a pirított hagymát. Alaposan összedolgozzuk, hogy homogén masszánk legyen.

4. lépés

Fasírt elkészítés 4. lépés képe

Vizes kézzel lapos korongokat (kb. 1,5-2 cm magas, 6-8 cm széles) készítünk a masszából, és zsemlemorzsában megforgatjuk.

5. lépés

Fasírt elkészítés 5. lépés képe

Közepesen bő, forró olajba tesszük, majd lassabb lángon, időnként megforgatva, kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.

6. lépés

Fasírt elkészítés 6. lépés képe

Végül az elkészült fasírtokat papírtörlővel borított tányérra kiszedjük.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem