Feltöltve:

Fasírt

timer 45
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

darálthús50 dekagramm
zsemle2 darab
Tojás2 darab
közepes hagyma1 darab
Fokhagyma3 gerezd
Delikát ételízesítő1 evőkanál
őrölt bors1 kávéskanál
majoránna1 kávéskanál
őrölt kömény1 kávéskanál
fűszerpaprika1 teáskanál
petrezselyem zöld1 csomag
zsemlemorzsa10 dekagramm
Olaj0.4 liter

A fasírtról
Fasírt, fasírozott vagy vagdalt. Az egyik leggyakrabban fogyasztott magyar húsételünk. Alapvetően vagdalt vagy darált sertéshúsból, tojással és zsemlemorzsával, vagy áztatott zsemlével és ízlés szerint fűszerekkel készített húspogácsa, de többféle elkészítési módja is létezik. Magyarországon olajban vagy zsírban kisütve készítik a fasírtot. A mérete eltérő lehet, vannak akik kis golyókba gyúrva, serpenyőben készítik el, mások pedig az egész húskeveréket egyben, a sütőben sütik ki. Az utóbbit egybesült fasírtnak nevezzük. De természetesen a kisméretű fasírtgolyókat is kisüthetjük a sütőben, így nem kell forgatni őket sütés közben. A fasírt készülhet csirke, de akár marhahúsból is. Hagyományosan szétnyomott fokhagymával, őrölt pirospaprikával, sóval és borssal fűszerezik a fasírtot, de ezeknek az összetevőknek a mennyisége esetenként eltérő lehet. Ha unjuk a hagyományos fasírtot, nyugodtan kísérletezzünk vele. Ízlés szerint tehetünk bele sajtos tölteléket sajtból, tojásból, tejfölből és apróra vágott kaporból. Ha változásra vágyunk, tekerjük be a fasírtot baconnel, és úgy süssük ki. Ezt a húsgolyóknál és az egybesült fasírtnál egyaránt alkalmazhatjuk. De más módja is van annak, hogy feldobjuk az egybesült fasírtot. Elkészíthetjük egy különleges változatát, a Stefánia vagdaltat. Ezzel a variációval sem kell sokat bajlódnunk, csak tegyünk főtt tojásokat a sütőbe helyezendő húsmasszánk közepébe. Amikor vágunk magunknak belőle, minden egyes szeletben lesz egy tojásdarabunk.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A vöröshagymát finomra vágjuk, 1 ek olajon aranysárgára pirítjuk. Eközben a zsemlét vízbe áztatjuk.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    A megpirult hagymát lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, petrezselymet, megszórjuk a paprikával. Kicsit hűlni hagyjuk.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    A zsemlét jól kinyomkodjuk, a húshoz adjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, Delikátot, tojást és a pirított hagymát. Alaposan összedolgozzuk, hogy homogén masszánk legyen.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Vizes kézzel lapos korongokat (kb. 1,5-2 cm magas, 6-8 cm széles) készítünk a masszából, és zsemlemorzsában megforgatjuk.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Közepesen bő, forró olajba tesszük, majd lassabb lángon, időnként megforgatva, kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    Végül az elkészült fasírtokat papírtörlővel borított tányérra kiszedjük.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Szaftos húspogácsák

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0

Krumplis fasírt

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 0

Paradicsomos húsgombóc

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 9

Svéd húsgolyók

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0

Hétköznapi vadas húsgombócok

timer 40"
mood Közepes
thumb_up 1
Feliratkozom a hírlevélre