Farsangi fánk a Desszertek kategóriában
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat. Hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott Ramát és a meleg tejet, majd fakanállal jól összedolgozzuk.
Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Kicsit meglisztezzük a tetejét és letakarva a kétszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk és kicsit átgyúrjuk. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb másfél ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta.
A forró olajba tesszük a fánkokat, de nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek. Azonnal fedőt teszünk rá és kb 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük a hőfokot, mert nagyon gyorsan megpirul és akkor nem sül át. Ha világospiros, gyorsan megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább. Ekkor lesz szép, szalagos a fánkunk. Bő olajban süssük, mert ha kevés olajat használunk, nem tud lebegni az olajon és nem lesz szép. Forrón meghintjük porcukorral és gyümölcsdzsemmel tálaljuk.