Farsangi fánk
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 50 dekagramm
  • tej - 2 dl
  • friss élesztő - 4 dekagramm
  • porcukor - 50 gramm
  • olvasztott Rama - 60 gramm
  • tojássárgája - 5 darab

A díszítéshez

  • baracklekvár - 1 darab
  • porcukor - 1 darab

A sütéshez

  • olaj - 1 darab

Elkészítés:

  1. A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott Ramát és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, amíg teljesen sima nem lesz. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le és meleg helyre téve kelesszük a duplájára. Ez minimum 30 perc. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, majd egy serpenyőben olajat teszünk a tűzhelyre. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesszük. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük, itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég, majd megfordítjuk őket és további 1-2 percig sütjük. Ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk. Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen le a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak. A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral megszórjuk és baracklekvárral töltve tálaljuk.