Feltöltve:

Fahéjas szilvás habcsókos pite

timer 90
mood Közepes
person 10 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A tésztához

Liszt400 gramm
porcukor125 gramm
Laktózmentes Rama sütőmargarin200 gramm
tojás (S)2 darab
1 csipetnyi
laktózmentes tej a tészta lazításához (opcionális)1 kevés

A töltelékhez

szilva, felezve, magozva600 gramm
őrölt fahéj2 gramm
barna cukor100 gramm
kukoricakeményítő25 gramm
tojássárga (S)4 darab
Laktózmentes Rama sütőmargarin50 gramm

A tojáshabhoz

tojásfehérje (S)4 darab
Cukor280 gramm
víz100 milliliter
1 csipetnyi
kristálycukor30 gramm

Sütéshez

Sütési idő 25 perc
Sütési hőmérséklet 180 °
Edény, sütő formája 12db kisebb piteforma vagy 1x 28cm-es piteforma

Ételintolerancia

Laktóz mentes

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A laktózmentes margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a porcukrot és a sót.

  2. 2. lépés

    Adjuk hozzá a tojást is, és hideg felületen, gyors mozdulatokkal gyúrjuk egynemű tésztává. (Ha nem áll össze a tészta, lazítsuk egy kevés laktózmentes tejjel.)

  3. 3. lépés

    Nyújtsuk ki a tésztát kb. 3mm vastagra. Szaggassunk a formáknál kb. 2cm-rel nagyobb köröket, majd ezeket tegyük át a liszttel enyhén megszórt, 12cm-es piteformákba úgy, hogy a forma szélére is felérjen.
    Ha egy nagy pitetálban szeretnénk a süteményt elkészíteni, akkor a tésztát nyújtsuk nagyobbra a pitetál kerületénél, és helyezzük bele a tésztát.

  4. 4. lépés

    Szurkáljuk meg a tészta alját villával, és tegyük fagyasztóba kb. 30 percre. Ha letelt a 30 perc, tegyük a 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percen keresztül, vagy amíg aranybarna lesz. Hűtsük ki teljesen.

  5. 5. lépés

    Az előkészített gyümölcsöt tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, kevés vizet, és forraljuk fel, amíg a cukor elolvad és a gyümölcs megpuhul.

  6. 6. lépés

    A keményítőt egy kevés hideg vízzel keverjük simára és folyamatos keverés mellett öntsük a gyümölcspüréhez. Keverjük még kb. 1 percig, amíg besűrűsödik és a keményítő íze elfő.

  7. 7. lépés

    A tojások sárgáját keverjük össze és öntsük a gyümölcspürére, közben állandó kevergetve azt. Sima masszát kell, hogy kapjunk. Végül keverjük el benne a margarint is. Tegyük félre hűlni.

  8. 8. lépés

    Ha kihűlt, kanalazzuk a szilvapürét kisült tésztára (vagy a kis kosárkákba), majd egyengessük el a tetejét. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tojásfehérjehabot.

  9. 9. lépés

    A tojásfehérje habhoz főzzünk cukorsziruppá 290g cukrot kb. egy deci vízzel. Akkor jó, amikor 118 C°-os. (Ha nincs cukorhőmérőnk, akkor addig főzzük, amíg egy kiskanálról hideg vízbe cseppentve a szirup kis golyóvá alakul).
    A tojások fehérjét verjük fel egy csipetnyi sóval és 30g cukorral. Amikor már szép habos, lassan öntsük hozzá a cukorszirupot is és verjük kihűlésig. A habnak szép fényesnek kell lennie, és meg kell tartania a formáját.

  10. 10. lépés

    A habot kanállal halmozzuk a torták tetejére (vagy habzsákból nyomjunk halmokat), és szakácsfáklyával, vagy a sütőnk grill funkciójának segítségével pirítsuk meg pár perc alatt.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 0"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 85"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem