Fahéjas csavart csiga narancsos karamell öntettel - Szűcs Réka - Ízből tíz konyhájából
Fahéjas csavart csiga narancsos karamell öntettel - Szűcs Réka - Ízből tíz konyhájából
  • timer150 perc
  • moodKözepes
  • person8 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • finomliszt - 45 dekagramm
    • Friss élesztő - 26 gramm
    • tej - 3 dl
    • tojássárgája - 1 darab
    • olvasztott vaj - 5 dekagramm
    • kristálycukor - 6 dekagramm
    • Só - 1 csipetnyi

    A töltelékhez

    • vaj - 9 dekagramm
    • nádcukor - 4-5 evőkanál
    • narancs reszelt héja - 1 darab
    • őrölt fahéj - 1 teáskanál

    Az öntethez

    • kristálycukor - 50 gramm
    • frissen facsart narancslé - 100 milliliter

    Elkészítés:

    1. A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Körülbelül 5-10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk.
    2. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amit a sóval alaposan összekeverünk.
    3. A felfuttatott élesztőt a tejjel a liszthez adjuk, és a tojássárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjük.
    4. Lágy tésztát dagasztunk. Ha nagyon ragadna, adjunk még hozzá egy kevés lisztet.
    5. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.
    6. A megkelt tésztát kettévágjuk, és 45x35 cm-es téglalappá nyújtjuk mindkettőt.
    7. Az egyiket egyenletesen megkenjük a puha vajjal, megszórjuk cukorral, a fahéjjal és a narancs reszelt héjával, majd ráhelyezzük a másik lapot. Picit összenyomjuk, majd hosszában 4-5 cm-es csíkokra vágjuk.
    8. A csíkokat megtekerjük, majd csigaszerűen feltekerjük.
    9. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával letakarjuk, majd ismét duplájára kelesztjük
    10. Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
    11. A megkelt csigákat a sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
    12. A karamellhez a cukrot egy serpenyőbe tesszük. Közepes lángon sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a narancslevet. 2-3 percig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik.
    13. A kisült csigákat a karamell öntettel tálaljuk.

    Sütéshez