finomliszt | 45 dekagramm |
---|---|
Friss élesztő | 26 gramm |
tej | 3 dl |
tojássárgája | 1 darab |
olvasztott vaj | 5 dekagramm |
kristálycukor | 6 dekagramm |
Só | 1 csipetnyi |
vaj | 9 dekagramm |
---|---|
nádcukor | 4-5 evőkanál |
narancs reszelt héja | 1 darab |
őrölt fahéj | 1 teáskanál |
kristálycukor | 50 gramm |
---|---|
frissen facsart narancslé | 100 milliliter |
Sütési idő | 30 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 180 ° |
Fahéjas csavart csiga narancsos karamell öntettel - Szűcs Réka - Ízből tíz konyhájából a Desszertek kategóriában
A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Körülbelül 5-10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk.
Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amit a sóval alaposan összekeverünk.
A felfuttatott élesztőt a tejjel a liszthez adjuk, és a tojássárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjük.
Lágy tésztát dagasztunk. Ha nagyon ragadna, adjunk még hozzá egy kevés lisztet.
Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.
A megkelt tésztát kettévágjuk, és 45x35 cm-es téglalappá nyújtjuk mindkettőt.
Az egyiket egyenletesen megkenjük a puha vajjal, megszórjuk cukorral, a fahéjjal és a narancs reszelt héjával, majd ráhelyezzük a másik lapot. Picit összenyomjuk, majd hosszában 4-5 cm-es csíkokra vágjuk.
A csíkokat megtekerjük, majd csigaszerűen feltekerjük.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával letakarjuk, majd ismét duplájára kelesztjük
Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A megkelt csigákat a sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
A karamellhez a cukrot egy serpenyőbe tesszük. Közepes lángon sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a narancslevet. 2-3 percig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik.
A kisült csigákat a karamell öntettel tálaljuk.