finomliszt | 50 dekagramm |
---|---|
Ráma | 25 dekagramm |
porcukor | 20 dekagramm |
tojás | 1 darab |
tej | 2 dl |
sütőpor | 2 teáskanál |
vaníliás cukor | 1 csomag |
reszelt citromhéj | 0.5 adag |
fahéj | 1 kávéskanál |
tehéntúró | 60 dekagramm |
---|---|
eper | 30 púpos evőkanál |
kristálycukor | 10 dekagramm |
tojás | 1 darab |
búzadara | 1 evőkanál |
tejföl | 2 dl |
reszelt citromhéj | 1 adag |
citrom leve | 1 darab |
vaníliás cukor | 1 kevés |
tojásfehérje | 4 darab |
lekvár | 6 evőkanál |
Epres rácsos a Desszertek kategóriában
Átszitálom a lisztet, hozzáadom a porcukrot, tojást, tejet vagy tejfölt, sütőport, vaníliás cukrot, citromhéjat, fahéjat, majd belereszelem a Ramát. Az egészet gyorsan összegyúrom, ügyelve, hogy a Rama ne olvadjon meg, a tészta ne legyen túl lágy és hűtőbe teszem kb. fél órára. Hűtés után félreteszem a tészta 1/3 részét, később ebből lesz a rács a sütemény tetején, a maradékot pedig kinyújtom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, azt kikenem és kilisztezem, ráteszem a tésztát, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óráig sütöm. Töltelék: a túrót krumplinyomóval összetöröm, hozzáadom a felszeletelt epret, cukrot, vaníliás cukrot, tojást, búzadarát, tejfölt, citrom héját és levét, és végül óvatosan belekeverem a 4 tojásfehérjéből vert habot. A félig sült tésztát kiveszem, megkenem lekvárral, majd a tölteléket egyenletesen elterítem rajta. A félretett tészta egy részéből bárány-, nyuszi- vagy virágformákat szaggatok, másik részéből vékony csíkokat sodrok, amelyeket az epres túróval beborított tésztára teszek. Újra a meleg sütőbe helyezem, és kb. 20 perc alatt teljesen megsütöm. Ha kihűlt a sütemény, a díszítések mentén felkockázom.