Epres-habos
Epres-habos
  • timer60 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tészta

    • finomliszt - 0.5 kilogramm
    • cukor - 25 dekagramm
    • sütőpor - 0.5 darab
    • só - 1 csipetnyi
    • vaníliás cukor - 3 csomag
    • Ráma - 25 dekagramm
    • citrom - 0.5 darab
    • élesztő - 2.5 dekagramm
    • tej - 2 dl

    Töltelék

    • eperlekvár - 1 darab

    A tetejére

    • eper - 1 kilogramm
    • tojásfehérje - 5 darab

    Elkészítés:

    1. A szárazanyagokat nagy tálba téve összekeverem, (liszt, cukor, só, sütőpor, reszelt citromhéj, vanília), majd elmorzsolom a Ramával. A közepébe kis mélyedést csinálok, ebbe teszem a felfuttatott élesztőt, a 2 tojássárgát és egy evőkanálnyi facsart citromlét. Összegyúrom annyi tejjel, amennyit felvesz (pite tészta állagú legyen).
    2. Hűtőben pihentetem legalább fél órát.
    3. A tésztából két cipót csinálok, majd tepsi nagyságúra nyújtom. (gáztepsi) Ezeket a Ramával kikent tepsibe rétegezem: egy réteg tészta, villával megszurkálom kicsit, megkenem bőven eperlekvárral, majd újabb tészta. Ezt majdnem készre sütöm, kb. 30 perc alatt.
    4. Rádarabolom a tetejére az epret, ezzel visszateszem a sütőbe, de már nem kell sokáig sütni, csak amíg az eper megpuhul kicsit rajta.
    5. Végül kiveszem és az öt tojásfehérje keményre felvert habját a tetejére halmozom. Ezzel addig sütöm, amíg a hab aranyszínűre nem pirul rajta.