Elzászi kenyérlángos
Elzászi kenyérlángos
  • timer35 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 50 gramm
  • tejföl - 300 gramm
  • vöröshagyma - 4 darab
  • tojás - 2 darab
  • füstölt szalonna - 160 gramm
  • cukor - 1 csipetnyi
  • liszt - 450 gramm
  • fűszer paprika - 1 teáskanál
  • só - 1 csipetnyi
  • őrölt fekete bors - 1 teáskanál
  • élesztő - 1 csomag

Elkészítés:

  1. A margarint felolvasztjuk. A lisztet egy tálba tesszük és a közepébe egy lyukat nyomunk, ide tesszük a szárított élesztőt. Szórjuk meg egy csipetnyi cukorral, a tál szélére tegyünk fél teáskanál sót, és az olvasztott margarint. Öntsünk 250 ml langyos (ez fontos!!!) vizet a mélyedésbe, és a kézi habverővel (dagasztórúddal nem a sima habverővel!!) sima tésztává dolgozzuk. A tésztát fedjük le kendővel és tegyük meleg helyre, míg kétszeresére nem duzzad.
  2. Közben a vöröshagymát szeleteljük nagyon vékony szeletekre. A szalonnát kockázzuk fel apróra. A tojásokat verjük fel, majd keverjük bele a tejfölt, és erőteljesen fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. A sütőt melegítsük elő közben 220 Celsius fokra (légkeveréses esetén 200) Sütőpapírral béleljünk ki két tepsit. A tésztát felezzük el és a belisztezett munkalapon nyújtsuk ki nagyon vékonyra. Tegyük a tepsibe majd hagyjuk állni, pihenni 10 percet. A tojásos öntetet egyenlően elosztva kenjük a tésztalapokra. Aztán a vöröshagymadarabokat, és a szalonnakockákat osszuk el rajtuk. A lángosokat a sütő középső szintjére tegyük, viszont figyeljünk arra, ha alsó és felső lángnál sütjük őket, akkor ne egyszerre tegyük be a két tepsit, mert az egyik megég a másik meg nem sül át rendesen. Csakis légkeveréses sütőnél szabad egyszerre sütni őket. A sütési idő körülbelül 30 perc.