Életkerék kenyér
Életkerék kenyér
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • tönkölybúza fehér liszt (de ha nincs tönkölyliszt, jó a sima búzaliszt is) - 1 kilogramm
  • langyos tej - 0.5 liter
  • teljes kiőrlésű tönkölyliszt - 20 dekagramm
  • krumplipehely (vagy 5 evőkanál krumplipüré) - 5 dekagramm
  • cukor - 1 teáskanál
  • élesztő - 1 kocka
  • só - 2 teáskanál
  • étolaj - 2 evőkanál

A tetejére

  • mák (vagy másféle magvak) - 1 kevés
  • tökmag - 1 darab
  • napraforgómag - 1 darab
  • szezámmag - 1 darab
  • só - 1 csipetnyi
  • tojás felverve - 1 darab

Elkészítés:

  1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a kiskanálnyi cukrot, és megvárjuk, amíg az élesztő jól felhabosodik. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beleszórjuk a teljes kiőrlésű lisztet, a krumplipelyhet, a sót, beleöntjük a megkelt élesztőt és az olajat, és elkezdjük a hozzávalókat összegyúrni. Ha túl száraz, és nem áll össze (a tészta keménysége erősen függ a liszt minőségétől), akkor nagyon óvatosan, apránként langyos vizet öntünk hozzá. Kemény, de jól gyúrható, rugalmas tésztát kell kapnunk. Amikor a tészta már teljesen sima és elválik az edény falától, letakarva fél órát kelesztjük. A különböző magvakat külön-külön kis tálkákba szórjuk. A tojást villával felverjük, megsózzuk. Ezután a tésztát 20-25 darabra osztjuk. A darabokat gömbbé formázzuk. A gömböket egyenként bemártjuk a tojásba, majd valamelyik magba. A tésztagömböket virágalakban sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Ezután még fél órát kelesztjük. Végül 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.