Feltöltve:

Egyszerű almás lepény

timer 70
mood Könnyű
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

finomliszt0.5 kilogramm
Sütőpor1 darab
1 kevés
Cukor20 dekagramm
Tojás1 darab
Ráma10 dekagramm
Ráma5 dekagramm
tejföl2 dl
alma1 kilogramm
Fahéj1 darab
tojás a kenéshez1 darab

"Az almás lepényről
Képzeljünk magunk elé egy almás lepényt omlós tésztával. Máris összeszalad a nyál a szájunkban! Készíthetjük friss almából, télire elrakott, vagy fagyasztott gyümölcsből is. Számtalan almás lepény recept ismeretes: a magyar mellett a norvég és az amerikai verzió is rendkívül népszerű.
Az almás lepény tésztájába tehetünk egy kis zsírt, hogy még omlósabb legyen, de akár kelt tésztából is elkészíthetjük. A jó hír, hogy a tésztát, akár pár nappal a sütés előtt is összeállíthatjuk, remekül eláll a hűtőben vagy a fagyasztóban. Az almás lepény még finomabb lesz, ha egy kis vanília és citromhéj is kerül a tésztába.
Az almás lepény töltelékét számtalan módon variálhatjuk. A fahéj, a gyömbér és a mézeskalács-fűszer is remekül kiegészíti az alma ízét. Az almás lepény tésztáját szórjuk meg egy kis búzadarával vagy zsemlemorzsával, így nem ázik majd át a sütemény a lédús gyümölcstől. Érdemes egy kicsit kinyomkodni, mielőtt a tésztára helyezzük, sőt akár apró darabokra tört kekszet is adhatunk az almához.
Mind szögletes, mind kerek sütőformában megsüthetjük, az almás lepény tetejét akár rácsozhatjuk is. Ilyenkor a felső lapot vágjuk vékony csíkokra vagy akár kézzel is megsodorhatjuk a rácsokat. Az almás lepény sütési ideje 30-40 perc, sütési hőfoka pedig átlagosan 170-80 fok.

Az almás lepény remek őszi sütemény, nincs is jobb ellenszer a hideg időre egy szelet a sütőből frissen kivett, még meleg édességnél. Könnyen lehet, hogy már azelőtt elfogy, hogy kihűlne az egész tepsi.
"

Elkészítés

1. lépés

A Ramát a liszttel elmorzsolom. Összegyúrom a többi hozzávalóval. A tésztát 2 részre osztom, előbb az egyiket elnyújtom, a tepsi aljára terítem, majd a lereszelt, kicsavart almával beborítom. Cukorral és fahéjjal megszórom. A másik darab tésztát is elnyújtom, és befedem az almát vele. Villával kilyukasztgatom a felső lapot, tojással megkenem és előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten megsütöm. Tetejét szeletelés után porcukrozom.

2. lépés

Egy tálban keverjük el a lisztet a kakaóporral, sütőporral és sóval.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 3
Megnézem
 Vegán laktózmentes sajttorta
Szerző: Eliza Nagy szerző:
Eliza Nagy

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem