Édes töltött káposzta
Édes töltött káposzta
  • timer150 perc
  • moodKözepes
  • person5 fő

Hozzávalók:

  • tejföl - 4 dl
  • vöröshagyma - 15 dekagramm
  • Knorr Tyúkhúsleveskocka - 3 darab
  • babérlevél - 4 darab
  • fokhagymagerezd - 2 darab
  • liszt - 1 evőkanál
  • só - 1 teáskanál
  • pirospaprika - 3 teáskanál
  • darált hús - 35 dekagramm
  • jázmin rizs - 20 dekagramm
  • fejes káposzta - 1 kilogramm

Elkészítés:

  1. A káposztáról lefejtünk kb 10 darab levelet, majd leforrázzuk őket, hogy kicsit megpuhuljanak és könnyebben tudjunk majd velük dolgozni.
  2. A maradék káposztát vékony, kb 4 cm hosszú csíkokra vágjuk.
  3. A darált húst összekeverjük a nyers rizzsel, 1 tk pirospaprikával, 1 tk sóval, 2 gerezd zúzott fokhagymával, és egy csipet őrölt köménnyel.
  4. A megtisztított vöröshagymát apró kockára vágjuk és olíva olajon üvegesre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadunk 2 tk pirospaprikát, egy csipet őrölt borsot, 3 darab leveskockát, 4 db babérlevelet, majd felöntjük kb fél liter hideg vízzel. Beletesszük a vékonyra szeletelt káposztát, alaposan összekeverjük, majd egy pár percig forraljuk. A leforrázott levelekbe töltjük a darált húsos keveréket, ügyelve arra, hogy a káposztalevél minden oldalról betakarja a tölteléket. Az összeforralt apró káposzta felét kivesszük az edényből. A maradékra ráfektetjük a töltött batyukat, majd a tetejére visszatesszük a többi apró káposztát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Kb. 1,5-2 órát főzzük.
  5. Amikor az étel megpuhult, óvatosan kiemeljük a töltött batyukat az edényből. Az apró káposztába belekeverjük a tejfölt, majd egyet forralunk rajta. Ha túl hígnak találjuk a levet, tehetünk bele egy kevés lisztet is, hogy besűrűsödjön. Visszatesszük a töltött batyukat az edénybe és óvatosan összerázzuk. Pár percig még főzzük, hogy az ízek összeérjenek.